Fortress

Érdekességek és filmek véleményblogja

A 25 legfélelmetesebb horrorfilm pulzusszám-vizsgálat alapján [6.]

2020. október 22. 16:25 - Fortress

Daniel Clifford filmes producer kezdeményezésére a "Science of Scare" projekt keretében érdekes kísérlet zajlott nemrégiben az Egyesült Államokban: a legnépszerűbb horrorfilmeket vizsgálták  egy 50 fős kontroll-csoport pulzusszám-változása alapján. A furcsa ötlethez a közelgő Halloween-ünnep szolgáltatta az apropót és az a tény, hogy idén a világjárvány miatt a szokásosnál többen maradnak majd otthon és választják kikapcsolódásnak a filmezést. A különleges eseményről az nme.com számolt be egy október 19-én kelt cikkében, mégpedig Sam Warner újságíró tolmácsolásában.

best_horror.jpg

Mielőtt a meglepő végeredményről esne szó, előrebocsátanám, hogy a Fortress blog és a Filmworlds saját listát is létrehozott, sőt a poszt végén szavazási lehetőség is van az olvasói vélemények felmérésére. Tehát előbb a lista:

Az 50 fős filmnézői csoport tagjainak szívdobogása ezeknél a filmeknél és ebben a sorrendben volt a legintenzívebb, vagyis leginkább a Sinisteren izgultak (ennek nézése során ment legfeljebb a pulzusszámuk), majd következett az Insidious, a Démonok között és az Örökség, illetve sorban a többi film.  A 25 kiemelt horrort tartalmazó lista folytatásában még további 10 film szerepel: Poltergeist, Annabelle, Péntek 13, Árvaház, Dark Skies, Wolf Creek, Ómen, Ragyogás, Tűnj el!, Meghallgatás. Ezek alkották a sor végét, vagyis a legkevesebb izgalmat ezek megtekintésekor éreztek a nézők.

Horrorfilm-rajongóként azért meg lehet állapítani, hogy a kizárólag CSAK pulzusszámot figyelembe vevő listázás nem biztos, hogy a legobjektívebb módja a horror-műfaj elemzésének. A Fortress blog listája az első tizenkettőt tekintve csak kevés átfedést tartalmaz a fentiekkel. Nálunk ez a sorrend alakult ki, kiemelve, hogy a TOP 12 tagjai közt nincs sorrendbeli különbség (nagyjából egyformán jónak tartjuk ezeket az alkotásokat).

Saját lista: 12 + 1

  • Ideglelés - The Blair Witch Project (1999)
  • Mártírok - Martyrs (2008)
  • Halloween (1978, 2018)
  • Démonok között - The Conjuring (2013)
  • Insidious (2010)
  • A kör - The Ring (20029
  • A barlang - The Descent 1-2. (2005, 2009)
  • Alien tetralógia (1979, 1986, 1992, 1997)
  • Fűrész - Saw (2004.)
  • Hang nélkül - A Quiet Place (2018)
  • Psycho (1960)
  • Ideglelés Csernobilban - Chernobyl Diaries (2012)
  • Amikor kialszik a fény - Lights Out (2016)

Az Ideglelés annak idején, több, mint 20 éve a forradalmian új "kézi-kamerás ál-dokumentumfilm" kategóriában tarolt, mégpedig nélkülözve a szörnyek világát, a hatásvadász ijesztegetést, a CGI alkalmazását, a drága díszleteket és a milliós költségvetést. A forgatást alig 30 ezer dollárból oldották meg. Ehhez képest hozott 248 millió dollárt a konyhára és a horror-filmek történetének máig egyik legsikeresebb darabja lett. A Mártírok című 2008-as francia horror egy másik olyan alkotás, mely világszerte okozott általános ledöbbenést, extrém alaptörténete és véresen kegyetlen képi világa miatt. A Halloween óriási horror-klasszikus - mely a Péntek 13-mal versengve került a listára - kihagyhatatlan műfaj-ikonként. Következik a Démonok között, melynek különlegessége, hogy valós alapokon állva törte át a horror és a realitás választóvonalát, létjogosultságot adva az előbbi elismertségének. A 2010-es Insidious a "szellem-démon" stílus egyik legijesztőbb darabja, mely ma is milliók kedvence. A Kör ugyancsak óriási nézettséget ért el, miután Gore Verbinski egy nagy japán kasszasikerből készítette el horror-műfaj egyik legjobbját. A sort A barlang folytatja a valóban ijesztő barlangi emberekkel, akik annyira frászt hozták a műfaj rajongóira, hogy egy hasonló sikerű második részt is készítettek 2009-ben (4 évvel az első rész után).

A listán helyet kaptak a horror műfajába csak félig beletartozó filmek is, mint az Alien franchise és a Fűrész, melyek inkább sajátos fantáziaviláguk és megjelenítési módjaik miatt lehetnek itt. Végül itt van még a Hang nélkül, a Psycho és az Ideglelés Csernobilban, mely trió mindegyik tagja más-más miatt érdemel figyelmet. A Psycho a horror-világ kiindulópontja, a "nagy előd" így kikerülhetetlen a hasonló listákon, a Hang nélkül egy különleges sztori (mely teljesen új megközelítésben kelt félelmet hangra támadó idegen lények képében) az Ideglelés Csernobilban pedig egyéni kedvencem, mert egy létező katasztrófa-helyszínt köt össze egy horror-sztorival. A listánk 12 + 1 tagja a 2016-os Amikor kialszik a fény egy méltatlanul alábecsült horror, ami sokkal több figyelmet érdemelne.

Zárásul nézzük, ti melyik horrorfilmet tartjátok a legjobbnak?

 

fortress_logo_uj.jpg

2020.10.22.16:25

8 komment
Címkék: horrorfimek

A bejegyzés trackback címe:

https://fortress.blog.hu/api/trackback/id/tr4016253974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DEFCON_ 2020.10.23. 12:00:30

A "Lights Out" (Mielőtt kialszik a fény) szerintem a legjobbak közt van. A másik a Mártírok. Ez a kettő nálam mindent visz, ami a horrorokat illeti! De a poszt listája is erős. Több ötletet kaptam belőle.

Scriptor. 2020.10.24. 01:04:56

Rám a Vaksötét, A mielőtt kialszik a fény és a 2018-as Halloween hozta leginkább a frászt. A Mártírok és a Nyers pedig beteg filmek.

Fortress 2020.10.24. 01:16:50

@DEFCON_: @ascriptor: A lights Out című 2016-os horrort mindketten említettétek, de magyar címe: AMIKOR kialszik a fény, nem MIELŐTT. Egyébként egyetértek. :)

eßemfaßom meg áll 2020.10.24. 10:45:32

Az 50 fős tesztcsoport először látta a filmeket és nem ismerték a sztorikat?

A Mártírok szvsz szimplán csak undorító, annyira horror mint egy dokumemtumfilm egy sertésfeldolgozó üzemről. A Blair witch nekem már akkor is inkább paródia volt mint ijesztő amikor először láttam. A Hang nélkült se igazán tudom horrorként értelmezni. A Meghallgatás egy kategóriával jobb mint a listák tartalmának nagy része

plokmi 2020.10.24. 10:46:16

Szeretem a műfajt. Szerintem a legnehezebb ebből jó filmet készíteni.
Pl. a vígjáték, komédia esetében könnyebb felhasználni azokat az egyetemes vicces, poénos helyzeteket, szófordulatokat amelyek a világon bárhol érvényesek. De akár egy teljesen hazai filmnél is könnyebb dolga van az írónak, rendezőnek, mert tudja min nevet a hazai mozinéző.
De a horror egészen más. Nemhogy egy országon belül, de egy családon belül is mástól félnek, rettegnek az emberek. Továbbá még életkor függvénye is.
Személy szerint a legfélelmetesebb horror élményem az Alfa Holdbázis: Sárkányok birodalma epizód volt. Tizenévesként láttam annak idején a TV-ben, valamikor a 80'as években. 2 napig biztosan nem tudta, aludni. A film alatt nem kevés komment is hasonló élményről szól. Most megnézve, már középkorúként és/vagy sok-sok horrorral a hátam mögött már semmi olyan hatása nincs mint annak idején.
Nem véletlen hogy a horror kategorizálódik, pszichológiai és véres/erőszakos. De ezeknek sem egyetemleges a hatása a nézőkre.
Szerintem egy horror akkor 'üt' igazán a néző azonosulni tud (akar) a szereplővel. Ebben az esetben valódi félelemet és rettegést vált ki a film nézése.
Jó példa erre a Fűrész sorozat. Hány olyan jelenet van bennük, amibe ha beleképzeljük magunkat, kiver a víz. Jó ötlet volt a készítők részéről, hogy ennyiféle belső félelemet keltő helyzetet vittek filmre.
Maga a teszt, éppen a fent leírtak miatt szerintem nem hozott valós eredményt. Az adott közönség és film választék alapján lett ez a végeredmény. Ugyan ez a közönség másik filmekre, vagy másik közönség ezekre a filmekre máshogy reagált volna. A sorrend is más és más lenne.
A horror a legszubjektívebb film műfaj.

nincs1agy 2020.10.24. 13:00:46

Sztem a legdurvább kimarad: Ördögűzés Emily Rose üdvéért..

Disztopia 2020.10.24. 21:11:29

Érdekes, hogy a posztvégi szavazáson első a Démonok között, második a Kör, harmadik a Nyolcadik utas a halál, negyedik pedig az Ideglelés. Igaz, hogy kb csak 700-as voksoltak.
süti beállítások módosítása