Fortress

Érdekességek és filmek véleményblogja

Halálos iramban 9. - visszaesés a korábbi részekhez képest [20.]

2021. június 27. 12:02 - Fortress

Mindig nosztalgiával gondoltam a Fast & Furious filmekre mivel a legelső epizód 2001-ben (alig 28 évesen megtekintve) nagy élményt jelentett számomra a száguldás, a sok villámgyors kocsi és a pörgő tempójú rendezés miatt. Paul Walker, Vin Diesel és Michelle Rodriguez hármasa garanciát jelentett később is a sikerre, bár rögtön jött némi visszaesés: 2003-ban a második, 2006-ban a harmadik (Tókiói hajsza) és 2009-ben pedig a negyedik rész esetében. Az igazi sikerrészek csak ezután születtek: 2011-ben Dwayne Johnsonnal az ötödik fejezet - mely azóta is a sorozat legnagyobb sikert elért epizódja [7,3 ponttal az IMDb-n] - és a hatodik illetve hetedik rész (2013/2015), melyek hasonlóan a Fast Five -hoz 7 pont feletti értékelést kaptak a rajongóktól. (Közben sajnos 2013-ban, a 6. rész után meghalt Paul Walker [értelmetlenül egy Porsche Carrera GT-ben, melyet nem is ő vezetett] és vele nagyon sokat vesztett a franchise.A mélyrepülést a nyolcadik rész és a legújabb, kilencedik epizód hozta el újra, melyek sajnos egyértelmű visszaesést jelentettek. A spin-off részként megjelent 2019-es Hobbs & Shaw sem volt kivétel, szintén csak 6,4 pontig jutott (de így is nagyobb sikert aratott, mint a mostani, legújabb fejezet, mely 16 ezer voks után  is csak 5,5/10 pontnál jár).

fastandf9.jpg

A kép forrása: news-block.com

Ennyi bevezető és visszatekintés után nézzük, milyen is a kilencedik rész. Ami a moziból kiérkezve legelőször felötlött bennem, az a túl sok gagyiság és hiteltelenség, ami ugyan eddig is elő-elő fordul a F&F széria különböző részeiben, ám nem ennyire tömény dózisban. Mert a kilencedik epizód szinte csak ilyen jelenetekből áll. Túlzások, hülyeségek, szakadékban átlengő kocsik, elektromágnesekkel való kínlódások és egyéb hülyeségek formájában. A sztori is kaotikus összevisszaság, számtalan logikátlansággal, de az ötlettelenség és humortalanság az, ami igazából zavaró ebben a részben.

fastandfurious_serie.jpg

A kép forrása: wikipedia.org

Ami pozitívum, az Dominic Toretto (Vin Diesel) múltjának felidézése, az apja történetének és halálának bemutatása a múltba való visszatekintéssel. Ezt a vonalat kellett volna kibontani, de nem a karakter testvérének képbe-hozásával, (aki valamiféle tömegpusztító űrfegyverért nyomul), hanem egy tényleg eredeti sztorival. És most itt nem csak arra gondolok, hogy kevesebb olyan színészt találhattak volna, aki kevésbé hasonlít Vin Dieselre, mint John Cena (a történetbeli kisöccs) hanem arra is, hogy nem koherens az egész sztori és nincsenek logikus motivációk sem az egyes karakterek mögött. Olyan "se füle se farka" érzésünk támad a film második felére, még akkor is, amikor elvileg hasra kéne esnünk bizonyos fordulatokon.

fastandfurious9.jpg

A kép forrása: carthrottle.com

Ami az egyes akciójeleneteket illeti: a gagyiságok mélypontját két scene viszi, az egyikben Roman és Tej a világűrben autókáznak, a másikban pedig a többiek egy baromi nagy elektromágnessel térítenek el autókat. Sajnos a film vége sem viszi feljebb a színvonalat, sőt egy zagyva zárást kapunk, az "ez nagyon félre ment" érzéssel.

50szazalek.jpg

Azért tegyük hozzá: az eddig 10 részt elért franchise nincs könnyű helyzetben: szinte lehetetlen már többet kihozni ebből az egészből. Pedig a profit nagy úr és egyelőre úgy tűnik, a rajongók továbbra is hajlandóak megfizetni egy-egy újabb F&F mozijegy árát. Ahogyan én is tettem, ezúttal kicsit megbánva utólag. Értékelésem: 50%

logo2_fortress_blog.jpg2021.06.21.(12:09) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fortress.blog.hu/api/trackback/id/tr7416605884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása