Fortress

Érdekességek és filmek véleményblogja

Az igazi Rocky Balboa [15.]

2021. május 01. 14:49 - Fortress

A három Oscart bezsebelt, kerekeken százszoros nyereséget hozó és máig a legismertebb filmek közt számontartott Rocky című 1976-os "Stallone boksz-film" töretlen népszerűséget tudhat magáénak a sztori alapját képező 1975-ös bokszmérkőzés évfordulóján is. Mintegy 46 évvel ezelőtt ugyanis, 1975 március 24-én az ohio -i Richfield városában sporttörténelem íródott: az 1964-óta bokszlegendaként világhírű Muhammad Ali 15 menetet bokszolt végig egy jórészt ismeretlen bokszolóval, Chuck Wepnerrel, aki egyszer még padlóra is küldte az akkor már kétszeres világbajnok "boksz-királyt".

ali_wepner.jpg

Muhammad Ali és Wepner (kép forrása: ringtv.com)

Ali képtelen volt kiütni Wepnert és aznap csak technikai K.O. -val húzhatta be magának a győzelmet. A mérkőzést óriási visszhang kísérte, akik látták soha nem felejtették el. A nézők közé tartozott egy akkoriban csak 28 éves kezdő színész is, Sylvester Stallone, akit azonnal megihletett a heroikus küzdelem és egyetlen szuszra megírta a Rocky című filmjének alaptörténetét. A film hatalmas siker lett 1976-ban (10 Oscarra jelölték) és 8 részből álló franchise született (Rocky I, II., III., IV, V., Rocky Balboa, Creed I., Creed II.) Stallone akkoriban még csak jelentéktelen szerepeket kapott, egyáltalán nem számított ismert színésznek ráadásul komoly anyagi gondokkal is küszködött. Mindezek dacára sem volt azonban hajlandó lemondani arról, hogy a film főszerepét ő maga játssza el. Jól döntött, minden idők egyik legsikeresebb szerepét alakíthatta, hírnevét a szerep és a film örökre megalapozta. Ki volt azonban az egész filmsikert elindító eredeti figura, a bokszoló, aki a világon elsőként izzasztotta meg a bokszlegenda Muhammad Alit?

foreman_ali.jpg

Az évszázad mérkőzése: 1974 október 30., Ali - Foreman találkozó (kép forrása: france24.com)

A híres mérkőzés napján már 36. évében járó Chuck Wepner olyan időkben szeretett volna boksz-karriert csinálni, amikor minden babért a sporttörténelem egyik legnagyobb tehetségének tartott Muhammad Ali aratta le. A Cassius Clay néven 1942-ben született Ali, alig 18 évesen, 1960-ben lett félnehézsúlyban olimpiai bajnok, majd a profi boksz világa felé fordulva tette fel egész életét a bokszra. Először 1964 február 25-én szerezte meg a bokszvilág legnagyobb címét, a nehézsúlyú világbajnoki övet (Sonny Liston legyőzésével), később pedig még kétszer került a csúcsra: 1974 október 30-án (George Foreman legyőzésével az évszázad meccsének tartott kinshasa -i mérkőzésen) és végül 1978 szeptember 15-én (Lein Spinks ellen). Közben nagy riválisa Joe Frazier ellen is két óriási csatát vívott: 1971 március 8-án (mikor pontozással vesztett) és 1974-ben a visszavágón, amikor viszont győzni tudott. Életét botrányok kísérték, az első ilyen muszlim hitre térése és névváltoztatása után bontakozott ki, amikor megtagadta katonai szolgálatát (Vietnámban), a második pedig 1974 őszén, amikor az évszázad bokszmérkőzésének megvívása során folyamatosan becsmérelte Fraziert és családját. (Az ügy évekig elhúzódott és Frazier soha nem bocsátotta meg Alinak az aznapi viselkedését.) Muhammad Ali 1981 decemberében, nem sokkal 40. születésnapja előtt vonult vissza végleg a boksztól, 61 mérkőzés után (melyekből csak alig ötöt vesztett el).

Ali életében Wepner volt az egyetlen olyan ellenfél, aki valóban képes volt őt meglepni és fénykorában is padlóra küldeni esélytelenként (igaz csak néhány pillanatra).

stallone_wepner.jpg

Stallone és Wepner (forrás: playersbio.com)

A hatalmasra nőtt, 196 centis Wepner 1939-ben született New Yorkban, mégpedig egy szegény család sarjaként. Mivel nem számított jó tanulónak, így a hadsereg vagy a sport lehetett kitörési pont számára (ahogyan a legtöbb hasonló helyzetű fiatal számára is). Mindkettővel próbálkozott: a középiskola után tengerészgyalogos lett, majd a boksz világa felé fordult. (A fegyveres erőknél szerette meg a bokszot.) Hosszú éveken keresztül próbált a sport élvonalába kerülni, de erre csak 1969-ben, 30 éves korára kerülhetett sor, amikor végre kihívója lehetett két nagy bajnoknak is: előbb George Foremannak, majd Sonny Listonnak. Mindketten megverték azonban: Foreman már a harmadik menetben kiütötte, Liston pedig technikai K.O.-val győzte le, mert a kilencedik menetre felismerhetetlenné verte Wepner arcát. A későbbi években nyolc győzelmet aratott, de így sem lett ismert bokszoló. Ennek dacára mérkőzéseinek száma és mérlege alapján kihívhatta 1974-ben a bajnok Muhammed Alit (akinek viszont nem lett volna kötelessége elfogadni a kihívást). Ali mégis úgy látta: egy "edzőmérkőzés" ráfér és mivel max 3 menet alatt úgyis végez majd Wepnerrel, nem veszít semmit, ha esélyt ad egy ismeretlen, fehér bőrű bokszoló számára. (Tegyük hozzá: Wepner iszonyúan nehéz anyagi helyzetben élt akkoriban, így a mérkőzés anyagi megváltást hozhatott neki.)

Itt érdemes megállnunk egy pillanatra, mert a Rocky című filmmel akadnak párhuzamok. Az első, hogy a valóságban és a filmben is egy színes bőrű bajnok ad esélyt egy fehér ismeretlennek, aki nyomorban él és bár már 30 körül jár, esélytelen számára a csúcsra jutás. Jótékonykodnak tehát (mind Apolló, mind Ali) azzal, hogy nagylelkűen meccset vállalnak egy ilyen bokszolóval. Apolló ezt a filmben népszerűség-hajhászásból teszi, Ali pedig egyszerűen azért, mert épp nincs más ellenfele és kell az edzés, a meccs-szám, illetve a pénz. A második párhuzam a bajnok népszerűsége: Muhammad Ali, miként a filmbeli Apollo Creed is, megkérdőjelezhetetlen bajnokok, valóságos legendák. Végül harmadik párhuzam a mindenit magával ragadó küzdőszellem az "eye of the tiger", mely a valódi meccsen és a filmben is markánsan jelenik meg és amely mindenkit magával ragad, hiszen mindannyian azonosulni tudunk a "kis ember" harcával a bizonyításért. Alighanem EZ a Rocky filmek népszerűségének is a titka, az átélhető küzdelem izgalma és a győzelem önfeledtsége. Szurkolni tudunk az esélytelennek, végignézhetjük mindenkit megdöbbentő és váratlan győzelmét.

wepner_schreiber.jpg

Wepner és Liev Schreiber, aki őt alakítja a Chuck című 2016-os filmben. Forrás: metro.us

A filmbeli Rocky a nagy meccs után bajnok lesz és világsztár (jön a Rocky II., III., IV, V, Balboa,majd a Creed I-II.), ám Wepner a valóságban lecsúszott alakká vált: kokain-függő lett és visszavonult a boksztól. Egy időre a 90-es években még a börtönt is megjárta. Egy ideig pankrátorkodással is próbálkozott. Amikor megnézte a Rocky III -at a moziban, rájött, hogy a Rocky - Hogan verekedés miként természetesen maga az alapmérkőzés is (Ali - Weppner találkozó) az ő életéből merítkezik. Ő állt ki fehér bőrű esélytelenként a többszörös világbajnokkal, majd ő vívott nagy mérkőzést egy pankrátor sztárral is (Andréval az óriással). Később (a 2000-es évek elején) perben követelte Stallonétől, hogy ismerje el: ő a Rocky-filmek "mintája". Stallone végül peren kívül egyezett meg vele és kártalanította Wepnert, aki ebből a pénzből hozta helyre életét és nyitott meg saját vendéglőjét (vagy inkább kocsmáját).  

Harmat Árpád

fortress_logo_uj.jpg

2021.05.01.14:45

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fortress.blog.hu/api/trackback/id/tr8716516780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelemtanár_ 2021.05.02. 21:35:12

Stallone nagyon ráérzett arra, hogy a 70-es évek vége, 80-as évek eleje a profi boksz egyik nagy virágkora és Muhammed Ali "lázban" égő USA számára csak siker lehet egy boksz-film. Ehhez is kell tehetség: felfedezni, hogy mire van fogadókészség. Ő a Rocky filmekkel lett sztár és alapozta meg hírnevét illetve vagyonát. Lehet, hogy nem ő az évszázad színésze, de elvitathatatlan érzéke a jó filmes témákhoz.

Nietzsche. 2021.05.02. 22:40:36

Érdekes poszt, érdekes téma. Egyébként a Chuck cimű 2016-os boksz-film, ami Wepner életét mutatja be, 65% -ot kapott az IMDb -n. Ez azért közepesnél picit jobb. Valszeg érdemes megnézni.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.05.03. 10:05:28

Az ismert volt, hogy valós előzménye volt a Rocky filmnek, de részleteket eddig nem tudtam.

Endre Frady 2021.05.03. 10:42:07

Érdekes - és átláthatatlan - a profi boksznak a rendszere, hogy egy semmiből előkerülő figura is kihívhatja a világbajnokot és akár a nulláról is a csúcsra juthat secperc alatt. Arra mindenesetre jó, hogy érdekes filmtémát szolgáltasson.
Köszi a cikket!
Nekem egyébként a Rocky III a kedvencem, a padlóról felálló "tigristekintet" mentalitás. :)

Napi Maflás · http://napimaflas.blog.hu/ 2021.05.03. 14:31:59

Érdemes belepislogni az Ali - Wepner meccsbe, és kiderül, hogy a mérkőzésnek nem sok köze van a filmhez: www.youtube.com/watch?v=WBPDsE080kM&ab_channel=ElTerribleProduction
Amúgy fönt van az egész, ha valakit érdekel.

efi 2021.05.03. 15:28:06

Az "alig 5" az mennyi ? :)

gigabursch 2021.05.03. 15:30:09

Érdekes írás volt, Köszönöm!
süti beállítások módosítása