Fortress

Érdekességek és filmek véleményblogja

Free Guy - a menthetetlenül műanyag vígjáték [27.]

2021. augusztus 15. 11:32 - Fortress

Szinte a hihetetlennel határos, hogy a Free Guy című menthetetlenül műanyag "ízű" és harmatgyenge agymenést ugyanaz az ember (Shawn Levy) rendezte, aki a Vasökölt és az Éjszaka a múzeumban -t. Bár az alaptörténet kétségtelenül alkalmas arra, hogy mélyebb tartalmakat is belemagyarázzunk [mint például, hogy a film egy olyan virtuális világot idéz, melyben mindenki korlátok rabja, akár a való életben is és amelyek alól magunkat kell felszabadítanunk] a szájbarágós történet-vezetés, a gyenge poénok, a szinte gügyögősen lebutított karakterek, és a rengeteg közhelyes klisé visszafordíthatatlanul "zs" kategóriás IQ rombolássá teszik a filmet. 

free_guy1.jpg

Szinte éreztem, ahogyan a film végére két iskolatípust zuhantam észbeli képességeimet illetően, de inkább szomorúnak, mint csalódottnak éreztem magam, mert a mellettem ülő 14 éves lányomnak viszont (megdöbbenésemre) nagyon tetszett és eszembe jutott, hogy talán EZ a színvonal lesz ezentúl állandósított a mai fiataloknál, feledve az értékes és régi tartalmakat, valódi mondanivalókkal.

Túllépve azonban a műanyag-tengeren a részletekkel is gondban voltam: miért kell például homoszexuális stílusúnak feltüntetni egy szemmel láthatóan heteró és nőket szerető központi karaktert? (Ryan Reynoldstól mondjuk soha nem állt messze a "bugyi buci" stílus, melyet ki tudja miért mindig alkalmaz filmjeiben.) Aztán hogyan tudja váltogatni egy fiatal nő, hogy éppen kibe szeressen bele: a film első felében még Reynolds a nyerő, majd mikor megtudja, hogy értékes bensőjét kollégája adja, akkor hirtelen abba lesz szerelmes. Végül miért keverik az egészbe a mesterséges intelligenciát, melyet minimál szintű informatikai tudással sem kever senki össze a játékok NPC figuráival (NPC = Non-Player Character)?

A Free Guy kétségtelenül nem az igényesek filmje, de a gyerekeknek ideális arra, hogy popcornt majszolva elcs<>sszenek vele két órát (és a saját lányomra gondolva azoknak is jó választás, akiket könnyen lenyűgöz a látvány-, és színkavalkád, .. amiből van bőven a filmben). Számomra viszont az egyik leghosszabb két óra volt, amit valaha moziban töltöttem.

fortress_logo_uj.jpg

 

2 komment
Címkék: Free Guy

A bejegyzés trackback címe:

https://fortress.blog.hu/api/trackback/id/tr3416660330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control. 2021.08.15. 19:33:42

Nagyon gyengécske film, 80 IQ alatti felnőtteknek és alacsony képességű gyerekeknek. Csak részleteket láttam belőle, mert egy haver on-line nézte mellettem. Nem adnék ki 1500 forintot érte mozijegy formájában az hétszentség.

Paracord 2021.08.28. 15:32:28

Gagyi film, elsősorban gyerekeknek. Ryan Reynolds önmagát is alulmúlja benne.
süti beállítások módosítása