Fortress

Érdekességek és filmek véleményblogja

A 12 legjobb háborús film [4.]

2020. október 10. 15:03 - Fortress

Jelentős kínálatból válogathatunk, ha igazán jó háborús filmekre vagyunk kíváncsiak. Az elmúlt évtizedekben ugyanis rengeteg kiemelkedő produkció készült az amerikai látványfilmektől egészen az orosz és német alkotásokig és a több évtizedes  régi klasszikusok közt is rengeteg zseniális munka akad. A legjobb tizenkettő kiválasztása nem könnyű feladat tehát, de ezek előtt előbb a "háborús film" kategóriáról. Elsősorban a XX. század nagy háborúit vettem ide (például az első és második világháborút, a vietnámi háborút, az iraki háborút, Afganisztánt, Szomáliát ... stb), viszont az ókori, középkori idők filmjeit illetve a XVI. - XIX. század közti korszakokban játszódó kosztümös darabokat a történelmi filmek kategóriájába sorolva nem vettem számításba. Nézzük tehát a szerintem legjobb tizenkettőt, rangsorolás nélkül.

A szakasz (1986)

platoon.JPG

[Kritika itt]

Ha a legjobb háborús filmekről esik szó, kihagyhatatlan Oliver Stone 1986-os drámájának a Platoon -nak a megemlítése. A film a vietnámi háború poklát mutatja be átélhető izgalmakkal és elgondolkodtató mondanivalóval. A Platoon egyik különlegessége, hogy a Vietnámban szolgáló amerikai katonákra ható háborús borzalmakat és pszichés terheket a jó és a rossz oldalt megtestesítő karakterekkel, Elias és Barnes őrmesterekkel szemlélteti. Az emberséges Elias őrmester (Willem Dafoe) segíti embereit, míg a háborúban elállatiasodott Barnes (Tom Berenger) kegyetlen gyilkológéppé változik. Az eseményeket, a két őrmester szembenállását Chris Taylor (Charlie Sheen), 21 éves újonc szemével látjuk, ahogyan a háború dúlta Vietnámot is. Oliver Stone filmje fokozatosan enged bennünket rádöbbenni a háború értelmetlen kegyetlenségére és arra, hogy Vietnám pokla mennyire átalakította az azt megjárt fiatalokat.

A leghosszabb nap (1962)

leghosszabb_nap.jpg

[Kritika itt]

A Ken Annakin rendezte 1962-es háborús dráma a normandiai partraszállást mutatja be valóságos sztárparádé felvonultatásával. A legfőbb karakterekben: Henry Fonda, John Wayne, Sean Connery, Richard Burton és Robert Mitchum látható, a német tábornokok, tisztek körében pedig a legkiemelkedőbb: Werner Hinz (Rommel), Curd Jürgens (Blumentritt) és Hans Blech (Pluskat). A film végigkíséri a normandiai partraszállás teljes eseménytörténetét a kezdetektől a végrehajtásig. A néző ott van a partraszállásra készülődő angliai katonai táborokban és a partot érő csónakokban, a heves golyózáporban is. A Leghosszabb nap fő különlegessége, hogy egyszerre láthatjuk az amerikai és a német oldal reakcióit, terveit, érzelmeit és katonáit, felváltva figyelve ahogyan a történelem egyik legnagyobb hadműveletében részt vesznek.

Sztálingrád (1993)

sztalingrad93.jpg

[Leírás itt]

A második világháború és az egész emberi történelem eddigi legnagyobb csatáját a Volga partján fekvő Sztálingrád városában vívták meg 1942 augusztusa és 1943 februárja között. A fél éven át tartó szakadatlan harcban a város területén közel félmillió katona esett el (a két oldalon együttvéve) és becslések szerint legalább 100-200 ezer között volt a polgári áldozatok száma is (nem beszélve a több százezer sebesültről és fogságba kerülőről).  A sztálingrádi csatáról készült már orosz, amerikai és német feldolgozás is, melyek mind más-más szemszögekből mutatják be a városi harc borzalmait. Az 1993-as Sztálingrád egy német készítésű realisztikus dráma, - Joseph Vilsmaier rendezésében - mely a német katonák viszontagságait tárja elénk egy kiválasztott csoport sorsán keresztül. Főszerepekben: Thomas Kretschmann (Witzland hadnagy), Dominique Horwitz (Fritz), Jochen Nickel (Rollo) és Sebastian Rudolph (Müller).

Kelly hősei (1970)

kelly.jpg

[Kritika itt]

Van olyan álláspont, mely szerint jó háborús film csak szomorú és megrázó dráma lehet; ám itt van Brian G. Hutton 1970-es kaland-vígjátéka,  Kelly hősei (Kelly's Heroes) mely bebizonyította, hogy nem kizárólag csak ilyen alkotások adhatják vissza a háború különböző oldalait. Ezek közé a bizonyos "oldalak" közé pedig oda tartozik, a katonaviccek, vagányságok és stiklik világa is, melyben lehetséges akár egy amerikai szakasz eltűnése is a frontvonalból, hogy saját szakállára áttörve a német oldalra, kiraboljon egy nácik őrizte bankot. Elindul tehát egy furcsa csapat, melynek tagjai valódi egyéniségek: Kelly (Clint Eastwood), Bazi Joe (Telly Savalas), Csodabogás (Donald Sutherland), Vaskalap (Don Rickles), Wilard (Harry Dean Stanton), Cowboy (Jeff Morris). Az ütős, kacagtató és szórakoztató végeredményre ők jelentik a garanciát.

Kémek a Sasfészekben (1969)

kemek_a_sasfeszekben.jpg

[Kritika itt]

Kémek állnak a Where Eagles Dare cselekményének középpontjában (mely a film magyar címéből is kiderül), mégis elsősorban háborús történet, amit a két főszereplő, Clint Eastwood és Richard Burton kiváló alakításokkal tár elénk. A sztori szerint a második világháborús brit hírszerzés tudomására jut, hogy tagjainak sorába német ügynökök épültek, így egy különleges akcióval kísérli meg kideríteni, hogy kik lehetnek az árulók. Az akcióban a főszerepet három tényező játssza: egyrészt az ausztriai Hohenwerfen vára (Schloss Adler) a nácik egyik kém-központja, másrészt Smith őrnagy (Richard Burton) és végül Shaffer hadnagy (Clint Eastwood). A két amerikai tiszt magával viszi a Schloss Adlerre a kémkedésben gyanús "amerikai" katonákat is. A Where Eagles Dare akciókkal teli, hihetetlen képekkel (havas, hegyi felvételekkel) és egy szövevényes sztorival, sőt fordulatokkal teli háborús film, mely sokszor megnézve is valódi filmélményt nyújt.

Das Boot (1981)

dasboot.jpg

[Kritika itt]

Különleges második világháborús dráma a Das Boot, mely a Sztálingrádhoz hasonlóan német készítésű film (nálunk "A tengeralattjáró" címen jelent meg). Az alkotás 1983-ban hat Oscar jelölést kapott, nagyrészt Wolfgang Petersen kivételesen jó rendezésének köszönhetően. A cselekmény egy német U-boat -on játszódik, mely a második világháború első szakaszában (még a normandiai partraszállás előtt) az Atlanti-óceánon vadászik szövetséges (angol, amerikai) hajókra. A történet egyszerre mutatja be a legénység és a kapitány, Heinrich Lehmann (Jürgen Prochnow) sajátos kapcsolatát illetve a mélyben úszó vascső (a tengeralattjáró) törékenységét, - a benne szolgálatot teljesítő német katonák félelmeivel együtt - a mélyvizi bombákkal támadó ellenséges hajóktól fenyegetve. A kapitány időnként bírálja a náci vezetést, de közben mindent megtesz katonáiért is. A Das Boot az egyik legjobb valaha készített háborús film a mai napig.

Sólyom végveszélyben (2001)

solyom.jpg

[Kritika itt]

Ikonikus háborús film a 2001-es Sólyom végveszélyben (Black Hawk Down), mely Ridley Scott rendezésében az amerikaiak egyik Szomáliában végrehajtott túszmentő (és túszejtő) akcióját mutatja be (amire 1993 október 3-án és 4-én került sor). Az egész katonai manőverről - és az amerikai szempontból tragikus végeredményről - először egy Mark Bowden nevű újságíró írt nagy sikerű könyvet még 1999-ben. A kedvező fogadtatás már akkor előrevetítette egy film igényét is. A sztorit végül 2001-ben Ridley Scott dolgozta fel filmen, bemutatva, hogy az eredetileg 45 percere tervezett bevetés, miként nyúlt két teljes napra és hogyan lett (Szomália fővárosában) "mogadishu -i csata" néven hírhedt. Az akció az egyik helyi hadúr, Mohamed Farah Aidi elrablását és embereinek kihozását célozta, ám hiba csúszik a végrehajtásba: a szomáliaiak felkészülve várják az amerikaiakat és az akció mészárszékké változik. Kivételeset alakít a filmben Josh Hartnett, Tom Sizemore, Jason Isaacs, Ewan McGregor, Eric Bana és Sam Shepard is.

Acéllövedék (1987)

fullmetal_jacket.jpg

[Kritika itt]

Sokkoló vietnámi háborús film az Acéllövedék (Full Metal Jacket), mely sokkal inkább a tengerészgyalogos kiképzés, mint a tényleges harci jelenetek miatt vált híressé. A filmtörténet egyik legjobb rendezője, Stanley Kubrick (2001 - Ürodüsszeia, Ragyogás) egy valódi vietnámi veteránnal és korábbi tengerészgyalogossal, R. Lee Ermey -vel dolgozott együtt a forgatásokon, aki a szadista és kegyetlen kiképző altisztet, Hartmann őrmestert alakítja a filmben. A végeredmény egy megrázó dráma, melyben a néző elgondolkodik azon, hogy meddig feszíthető egy újonc idegrendszere a kiképzésen és valóban szükséges e a rengeteg megaláztatás és próbatétel a háború poklának elviseléséhez. A film második játékrésze már Vietnámba kalauzolja el a nézőt, ahol nyomon követhetjük a kiképzésen megismert karakterek háborús megpróbáltatásait, mely többüknél az értelmetlen halált hozza el. Az Acéllövedék a Szakaszhoz hasonlóan a háborús borzalmak emberekre gyakorolt hatását boncolgatja.

A híd túl messze van (1977)

hid_tul_messzevan.jpg

[Leírás itt]

Richard Attenborough filmje egy tényleges második világháborús bevetést, a Market-Garden hadműveletet mutatja be nekünk, Cornelius Ryan könyve és túlélőkkel folytatott beszélgetései alapján, hiteles formában. Az 1944 őszén zajló hollandiai szövetséges légideszant akció a történelem legnagyobb ejtőernyős támadása volt, mely sajnos a véletlenek és a rossz tervezésnek köszönhetően tragédiába torkollt (a szövetségesek 17 ezer főt, a németek viszont csak 3300 katonát vesztettek). A Montgomery tábornagy által támogatott akció megtervezésekor a britek nem számoltak azzal, hogy az arnhemi híd közelébe a németek komoly páncélos egységeket vezényeltek (épp a tervezett szövetséges támadás előtt) és azzal sem, hogy a Hollandiában ledobott angol-amerikai ejtőernyősöket későn érik el a támogató, szárazföldi alakulatok. A legnagyobb hibát azonban az jelentette, hogy túl messze volt a híd. Főszerepekben: Sean Connery, James Caan, Edward Fox, Michael Caine, Robert Redford, Ryan O'Neal és Anthony Hopkins.

Fegyvertelen katona (2016)

fegyvertelen_katona.jpg

[Kritika itt]

Szintén egy második világháborús dráma a Fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge), Mel Gibson valóságalapú, Oscar-díjas alkotása és egyben legjobb rendezése. A megtörtént eseményeket elbeszélő alapsztori egy társait megmentő, önzetlen katonáról, Desmond T. Ross őrvezetőről szól (aki Hetednapi Adventista és így fegyverviselést megtagadó katona) bemutatva 1945 májusában Okinawán végrehajtott hőstettét. Ennek során Ross 75 katonatársa életét mentette meg, akikre az okinawai Hacksaw hegygerincen megsebesülve a biztos halál várt volna. Ross szerepében Andrew Garfield kivételesen nagy alakítást nyújt, mint ahogyan Luke Bracey, Hugo Weaving, Sam Worthington és a gyönyörű Teresa Palmer is minden elismerést megérdemelnek. A film sokkoló képekkel mutatja be az okinawai harcokat, amihez az önzetlen hősiesség ritkán látható megjelenítése társul.

Apokalipszis most (1979)

apokalipszis.jpg

[Leírás itt]

Listám hátralévő két háborús filmje a műfaj legkülönlegesebb alkotásait tartalmazza: az egyik Francis Ford Coppola 1979-es pszicho-drámája, az Apokalipszis most, a másik pedig Clint Eastwood 2006-os filmje a Levelek Ivo Dzsimáról. Ami az Apokalipszist illeti: olyan film, mely sokáig bennünk marad, sajátos és székhez szegező realizmusa, nyers stílusa és elgondolkodtató mondanivalója miatt. Bemutatja, hogy mivé tehet egy embert a háború, hogyan torzulhat el a végsőkig személyisége a borzalmak következtében és mennyire válhat szürreálissá egy háború sújtotta világ. A két központi karakter: Walter E. Kurtz ezredes (Marlon Brando) és az őt felkutatni próbáló Willard kapitány (Martin Sheen). A további szerepekben: Robert Duvall, Dennis Hopper, Laurence Fishburne és Harrison Ford.

Levelek Ivo Dzsimáról (2006)

levelek_ivodzsima.jpg

[Leírás itt]

Clint Eastwood egyik legjobb rendezése egy másik nagy második világháborús történetet mutat be, (a Fegyvertelen katonához hasonlóan a csendes-óceáni fronton), csak éppen japán szemszögből: ez a film a "Levelek Ivo Dzsimáról". Az alapsztori a japánokat nem arctalan és kegyetlen gyilkológépekként mutatja be, hanem olyan katonákként, akik hozzánk hasonlóan képesek érzelmekre is, például félelemre, elszántságra vagy hősiességre. Ez az árnyalt bemutatás önmagában is különlegessé teszi a filmet, de mindehhez kivételes kamerahasználat, fényképezés és operatőri munka társul. A végeredmény egy ütős, realisztikus és izgalmas háborús dráma, ami ugyanúgy maradandó filmélményt ad, mint az Apokalipszis most, hasonlóan erős érzéseket kiváltva belőlünk. A cselekmény egy elkeseredett és valójában reménytelen küzdelmet mutat be, a túlerőben lévő amerikai csapatok ellen, melyek 1945 tavaszán (április - június közt) 183 ezres haddal támadtak Okinava szigetére.

Ennyi a listám, mely természetesen erősen szubjektív (mint minden lista) viszont egy több, mint 100 filmből álló megtekintési filmsor kiértékelésén és megnézésén alapul. Nyilván a műfaj minden kedvelője meg tudja alkotni a maga saját első 12 legjobbnak ítélt alkotásból álló filmjegyzékét, így rengeteg variáció létezik, folyamatosan feltéve a visszatérő kérdést: "ez miért maradt ki a listádból"? Nos, a hozzászólásokban van lehetőség az ehhez hasonló talányok feltételére. [2020.10.10.(15:03)]

fortress_logo_uj.jpg

50 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fortress.blog.hu/api/trackback/id/tr8716229990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scriptor. 2020.10.10. 17:43:41

Veretes lista mégpedig nagyon jó filmekből. Mindet láttam többször is. Persze mindig akad olyan film, amivel ki lehet(ne) egésziteni az ilyen listákat. Részemről a Ryan, az Ellenség a kapuknál és a Tizedes meg a többiek hiányzik még róla (ha 15-ös lenne a lista).

Fortress 2020.10.10. 23:22:27

@ascriptor: Teljesen jogos! A Ryan közlegény megmentése elsősorban az első 15-20 perc miatt nagyon jó, ami magát a partraszállást mutatja meg, mintha a néző is ott lenne. (Elesve a vízbe merülve a kinti zajokat is tompán halljuk, ... stb.) A tizedes meg a többiek az egyik legjobb magyar film, amit valaha készítettek, tele humorral. Az ellenség a kapuknál is remek, csak sajnos rengeteg hitelességbeli kritikát kapott (történészektől).

Megfontolandó volt számomra a lista végleges formájának megalkotásakor a Halál 50 órája, a Híd a Kwai folyón és a Nyugaton a helyzet változatlan, melyekről csak vérző szívvel tudtam lemondani a jelenlegiek kedvéért.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.10.11. 09:54:44

Igen, pár film még idekívánkozna, de a lista tényleg ütős. Ha másikat akarnék a tíz közé, csak olyat tennék ki amelyiket nem láttam.

László Hevesi 2020.10.11. 10:06:37

@Fortress: Kösz, szerintem is kimaradt a Halál 50 órája. Hetven évem alatt nem volt hasonló hatású élményem háborús film láttán.

Nietzsche. 2020.10.11. 10:14:25

Az én legnagyobb kedvencem a Kelly hősei. Szórakoztató, vicces és a készítőkhöz hasonlóan én is úgy vélem: nem kizárólag mindig csak a nyomort kell láttatni a háború kapcsán. A nyugati fronton az amerikai csapatok körében jóval nagyobb volt a lazaság, mint a drill-, és junker szellemhez szokott karót nyelt náciknál (vagy mondjuk a legtöbb európai hadseregben). A tisztelgést sem vették túl komolyan, lazán viszonyultak az egészhez. Mindennaposak voltak a katonaviccek, az ugratások. A Kelly hősei ebből ad vissza valamicskét. A főhős brigád tagjai ezernyi nemzetből való vagány figurák, amilyenekből tényleg sok akadt az amcsi egységekben.

Patton tábornok egyszer egy hivatalos interjún azt mondta a riporternek: "úgy megyek majd át a németeken, mint fos a libán". A lazaság tőle indult és minden szinten megjelent az amerikai seregben. Persze a háború borzalmas dolog, de milliónyi film mutatja ezt meg. Jó ha van egyetlen egy, ami kicsit másként közelíti meg az egészet.

buszrajongó 2020.10.11. 10:14:30

A Kelly hősei nem háborús film, hanem olyan filmvígjáték, ahol a háború csak háttértörténet. Az ilyen filmek miatt találni minden generációban olyan szerencsétlen barmokat, akik egy diktátor csettintésére bármikor elmennek megdögleni egy háborúba, mert azt hiszik, hogy az egy könnyed kis masírozás, a győzelem pedig magától értetődő. Félreértés ne legyen! Nem azt akarom mondani, hogy ne készüljön ilyen film, már csak azért sem, mert a Kelly hősei nekem is kedvencem. Csak fontos, hogy a néző tisztában legyen azzal, hogy mit is lát és képes legyen az alkotást a helyén kezelni. Az ilyen filmek egyáltalán nem olyannak mutatják be a háborút, amilyen az valójában, hiszen nem elgondolkodtatni, hanem szórakoztatni akarnak. Ezzel nincs is semmi baj, de az ilyen alkotásokat háborús filmnek beállítani komoly túlzás, még a háborús háttér ellenére is. Bármennyire jó film a Kelly hősei, bármekkora kedvencem is, ezen a listán semmi keresnivalója, főleg akkor, ha a kimondottan a háború szörnyűségét bemutatni akaró Nyugaton a helyzet változatlan vagy Ryan közlegény megmentése marad ki miatta.

muv 2020.10.11. 10:14:42

igy egymas melle allitva kiugrik egy igen erdekes adalek:
79-ben Martin Sheen jatszik az Apokalipszisben, majd 7 evvel kesobb fia, Charlie Sheen a Szakaszban. a ket ikonikus Vietnam filmben.

(persze ha a Vietnam filmekrol beszelunk, akkor meg lehetne emlitnei a Jakob lajtorjajat is - persze az csak erintolegesen haborus film -, de meg inkabb a Szarvasvadaszt!)

Kivlov 2020.10.11. 10:33:38

Piszkos tizenkettő
Híd a Kwai-folyón
Halál 50 órája

ganjaninja 2020.10.11. 10:33:49

Az Elit alakulat is nagyon komolyan méltó lenne a listán való szerepléshez!!
Igaz ,hogy sorozat...de ennyi mindent belepréselni egy moziba képtelenség.
Nézőpont kérdése..de én popcorn mozit nem tettem volna a listára..bár minden bizonnyal nagy bevételt hozott.

Történelemtanár_ 2020.10.11. 10:38:48

@buszrajongó: Temérdek olyan film létezik, mely a háború borzalmait ecseteli, tragédiák sorával, tömeghalállal, sírással-rívással, realizmussal. Ilyen a lista többi 11 tagjának többsége is. Szerintem belefér, hogy a milliónyi nyomor-ábrázolás mellett legyen egy olyan is, ami kicsit másképp mutatja a dolgokat. Na ez a Kelly hősei. Szerintem ez az egy film nem fogja alapjaiban befolyásolni az ifjúságot a háborúhoz való hozzáállásában. :)

Pic 2020.10.11. 11:10:06

Well...
Nagyon jó kis lista.
Lehet vitatkozni, hogy mi maradt le, de fájó lenne ezek közül kivenni bármelyiket is.

A Kelly hősei tényleg jó film. Azoknak is igaza van akik szerint kell a humor, hogy elviseljük az élet nehézségeit és azoknak is igaza van, akik szerint a háború nem vicc.

A Kelly hősei azért jó, mert a gyarló embereket mutatja be nekünk, amit nap mint nap látunk magunk körül. A zsibizőket, az ügyeskedőket, a mohókat és azokat akik belátták a háború értelmtelenségét, tisztában vannak a szörnyűséségével és egyszerűen csak szeretnék túlélni ezt az egészet. :)))

Lobo Marunga 2020.10.11. 11:10:12

Két első világháborúst idetennék: Nyugaton a helyzet változatlan, és Égi lovagok. Stílusban, fajsúlyban nem egy kategória, de a maga nemében mindkettő emlékezetes.

Bobacska 2020.10.11. 11:10:27

@László Hevesi: Nekem is az első komoly második világháborúról szóló filmélményem a Halál 50 órája. Túl a sztárparádén, az volt a legnagyobb élményem, hogy a sok szovjet film után (amikben a németeket szinte hülyének mutatták be, saját győzelmüket is degradálva ezzel) végre igazi embereket ábrázolt mindkét oldalról.

na ki? 2020.10.11. 11:10:35

Tudom, hogy szubjektív és ezek is mind 10/10 filmek, de Kwai, Kelly? Ryan közlegény? Szarvasvadász?

Hu, nem szabad ilyen listákat gyártani...

na ki? 2020.10.11. 11:11:05

@buszrajongó: Nem értünk egyet, a Kelly hősei igenis háborús film. Szerintem a háborús filmnek nem az a kritériuma, hogy komoly legyen. A Kelly pont a háború egy igenis létező oldalát mutatja meg (szerencsétlenkedés, tisztek hozzáállása, egyéni érdekek felülkerekedése, stb.)

A Hallo, hallo sorozat is egy háborús sorozat, mégha irdatlan nagy balfaszság is :)

2020.10.11. 11:11:11

@buszrajongó: így van, ezt akartam írni én is, a Kelly nem háborús film, a háborús film témája a háború, a Kelly-ben meg egy kalandfilmbe oltott heist movie van háborús környezetbe helyezve.

Falshang 2020.10.11. 11:50:16

gondoltam, hogy a The Thin Red Line kimarad.

carp3tm0nster 2020.10.11. 11:50:24

A lista szerintem nagyon jó. Ami hiányzik azt már előttem leírták. Külön öröm,hogy nincs benne a dögunalmas Dunkirk, vagy a sci-fi Brad Pitt féle Harag...

AlexAston 2020.10.11. 11:50:30

Koreai filmek szerintem méltatlanul mellőzve lettek.
Pl. a Harcosok szövetsége, vagy a My Way. Egyik mindenképpen ide fért volna.

m.imdb.com/title/tt0386064/

m.imdb.com/title/tt1606384/?ref_=nv_sr_srsg_4

Drago Brutic1 2020.10.11. 11:50:43

Megközelítés kérdése is - csak a klasszikus zsáner számít háborús filmnek, ahol tudunk azonosulni az egyik fél céljaival, vagy azok a szerzői drámák is, amelyek inkább a háború kegyetlenségét és értelmetlenségét mutatják meg? Ez utóbbiak is lehetnek háborús filmek:
Iván gyerekkora
Jöjj és lásd
De igen érdekes ugyanez a téma német megközelítésben - Lore (2012)

megasün 2020.10.11. 11:50:56

@lócsöcs: Természetesen szubjektív a véleményem, ahogy a tied is, de a Vaskereszt mint No1, az azért erős túlzás. Amúgy sem illik bele nagyon a listába, mert jobbára komoly filmeket tartalmaz. A Vakereszt pedig egy vígjáték. Méghogy jó ember egy náci. hahahah. Agymosott ganaj volt volt mind a homo főnökükkel együtt. Szóval ez a film nagyon messze áll a valóságtól. Nem is jegyzik sehol.

axolotl77 2020.10.11. 11:51:04

Az ilyen filmes bejegyzésekben azt bírom legjobban, hogy a kommentelők mindig hozzáfűzik a maguk javaslatait, és így akad 1-2 olyan film, amiről még nem hallottam.
Úgy hogy, kérlek ne fogjátok vissza magatokat!

Fortress 2020.10.11. 11:51:38

@axolotl77: Nyilván ez volt az egyik cél! :) És működik is!

Hernyó bácsi 2020.10.11. 12:43:11

A Kémek a sasfészekben-ben csak Eastwood karaktere amerikai. Mindenki más brit, a Burton által életre keltett Smith őrnaggyal az élen.

eßemfaßom meg áll 2020.10.11. 14:17:41

Van egy érzésem, hogy a többség a Nyugaton a helyzet változatlan az 1979-es verzióját ismeri ami erős közepes, de van neki egy eredetije 1930-ból, annak ott a helye a 10-ben és nem a hátsó tartományban.

eßemfaßom meg áll 2020.10.11. 14:17:48

@iparterves: A 22-es csapdája film elég tré én azt nem javasolnám senkinek mert csak elveszi a kedvét a zseniális könyv elolvasásától.

axolotl77 2020.10.11. 14:18:10

A halál 50 órája szerintem jó, hogy nem került bele, mert nagyon pontatlan film. Külön wikipédiás szócikke van a valótlanságoknak. (Megértem én, hogy nem tudtak Királytigrist szerezni, de legalább valami hasonlót, könyörgöm.)
És akkor én is ajánlok néhány filmet, amiről itt most nem olvashattunk, de jó szívvel ajánlom:
- Unsere Mütter, unsere Väter (2013)
- Karbala (2015)
- 1917 (2019)
- Tuntematon sotilas (2017)
- A dicsőség ösvényei (1957)
- Gallipoli (1981)
- A homok alatt (2015)
- 1944 (2015)
- A túlélő (2013)
- 9 rota (2005)
- El Alamein - A tűzvonal (2002)
- Libanoni keringő (2008)

Alick 2020.10.11. 14:18:20

@Bobacska: A szovjet idők lejártával az oroszok is kiváló és korántsem egyoldalú háborús filmeket készítettek.

steery 2020.10.11. 14:18:30

A remageni híd (1969). Mai szemmel nézve is iszonyú brutális, véres, látványos, nagy szabású háborús akciófilm, sok drámázással és eszelős rombolással. John Guillermin rendező egy igazi, örökbecsű eposzt készített, a főszerepben: George Segal, Robert Vaughn, Ben Gazzara.
Ne hagyjátok ki!

nincs1agy 2020.10.11. 14:18:37

@Hernyó bácsi: A szőke csaj (Mary Ure) Robert Shaw (A halál ötven órája Hesslere) felesége volt a valóságban. Mindketten nagyon fiatalon haltak meg a hetvenes években..

Hegge Balázs 2020.10.11. 14:18:49

@Fortress: Számomra ez első 12-ben a német rendezésű "unsere father,unsere muther" alapértelmezett lenne. De a Ryan is beférne ahogy írták már előttem

Hegge Balázs 2020.10.11. 14:19:16

@carp3tm0nster: A Harag jó film lenne, de csak az a 4 sherman/1tigris rész ne lenne. Meg a vége hogy a félig kilőtt harckocsival 4en felttartóztatnak egy komplett ss páncégránátos zászlóaljat, ahol minden 2. katona vállán panzerfaust van amiből egyel se lőnek a gyufás skatulya páncélozottságú shermannre. Hát holywwod nagy mesemondó.
Arra tigrisre egy komplett szőnyegbombázást kértek volna rádión. Eszükbe se jutott volna megrohamozni. Az lőgyakorlatt lett volna a német páncélos ászoknak.
Az a shermann a kereszteződésben kb 10percig tartotta volna fen max az előnyomulást. Egy puskagránáttal kilőhető. De beborították volna köddel aztán vki egy vaskeresztért molotov koktéllal elintézi, vagy bármi. Szal az vicces de jól megvan csinálva

Disztopia 2020.10.11. 14:26:34

@Alick: Korántsem egyoldalú orosz film például a T-34? Inkább orosz propaganda-mozinak nevezném.

nincs1agy 2020.10.11. 16:14:49

Az Apokalipszis most tigrises jelenetét vette át a Mandalay produkciós cég logoként:

www.youtube.com/watch?v=RNcn2zG27E4

--

Urancityhero 2020.10.11. 16:14:58

Tudom, nem fér fel több, de a Halál 50 órája, a Ryan közlegény megmentése és az A legsötétebb óra nagyon hiányzik róla. Mondjuk az 1917 is jó film lett.

Urancityhero 2020.10.11. 16:15:04

@axolotl77: 9. szakasz a címe, tényleg jó film, Afganisztán

Krisztián Károly Györe 2020.10.11. 16:39:56

@Fortress: a halál 50 órája technikailag hiteltelen és egy történelmi filmnél fontos. a Ryan is itt vérzik el a kb 20. perc után. Az 1917 is ...
A Sztálingrád és a Das Boot annyira nyomasztó német hogy kegyetlen
Hiányolom ellenben a Talvisota-t. Pedig valódi BT-5 meg I-16 is feltűnik

Control. 2020.10.11. 16:39:59

Az Ellenség a kapuknál számomra jobb mint a Ryan közlegény megmentése vagy a Halál 50 órája. Javasolni dzeretném 12+1 nek a lista legvégére. Persze vannak benne a valóságtól némileg eltérő dolgok, de NEM DOKUMENTUMFILM és a fontos tényezőkben stimmel. Visszaadja a sztálingrádi állapotokat, a romokat, a vàrosi harcot stb.

cservonec 2020.10.11. 19:59:22

A híd túl messze van is nagyon jó szerintem.

eßemfaßom meg áll 2020.10.11. 19:59:41

Ha már aknaszedés, a Dán Under sandet is baromijó film bár nincs benne baszáskardozáspartraszállás viszont vannak benne aknaszedésre kirendelt német hadifogolygyerekek.

buszrajongó 2020.10.11. 19:59:54

@Aëtius_: Ez a film nem másként mutatja a dolgokat, hanem teljesen más dolgot mutat.

Történelemtanár_ 2020.10.11. 20:30:46

@buszrajongó: Nem tudom mennyit tudsz a Hodges és Patton tábornokok vezetése alatt harcolt, 1. illetve 3. amerikai hadseregekben szolgáló egységek 1944 -ben Franciaországban jellemző stilusáról illetve fegyelméről, de a Kelly hősei pont leveszi lazaságukat. A filmbeli Maitland kapitány és Bazi Joe vezette szakasz szerintem az 1.amerikai hadsereghez tartozik és nagyon is jellegzetes a bemutatása.

Fánkevő Fáncsi 2020.10.12. 07:14:13

Én a szovjet háborús filmeket szeretem. Ott legalább mindig teljesen egyértelmű ki a jó és ki a gonosz.

l.balays 2020.12.04. 02:07:47

Jók, de sokat hozzá lehetne még tenni. Illetve ez inkább 12 jó háborús film, a sok közül :)
süti beállítások módosítása