Fortress

Érdekességek és filmek véleményblogja

A filmesek 33 perces mércéje [11.]

2021. március 02. 23:30 - Fortress

Ha valaki jó filmekre vágyik és - miközben nagy választékból próbál magának ideális alkotást találni - kevés szabadidővel rendelkezik, akkor a 33 perces szabály nagy segítségére lehet a hatékony kutatásban. A módszer nem hibátlan, de az esetek 80-90 százalékában működik. Én jelentős számú, mintegy 50 filmből álló teszt-sorozat próbájának vetettem alá és a végeredmény megerősített a "mérce" működőképességében.

33minute.jpg

Nézzük, a dolog lényegét. Ha egy átlagos hosszúságú, 100 - 120 perces nagyjátékfilmet veszünk alapul, akkor a 33 perc a teljes játékidőnek közel egyharmadát teszi ki, melyet megtekintve már kialakíthatunk egy aránylag határozott véleményt magunkban. Ezen a ponton ítéletünk lehet pozitív, negatív vagy semleges. Az első két esetben lezárhatjuk az ügyet azzal, hogy a "jó film" vagy "rossz film" cimkét tesszük az alkotás mellé, míg a semleges ítéletnél a mű a 10-20% -os tartományba kerül, ahol valószínűleg nem működik a 33 perces mérce, mert egyszerűen több idő kell a végső verdict meghozatalához. Ide tartoznak részben a szokatlanul hosszú művek és a művészi jellegű alkotások (túlnyomó többségükben), ahol gyakran csak a végén áll össze minden és kapja meg a film a valódi értékét. 

Kijelenthetem: kedvenc filmjeim mindegyikénél működött a 33 perces mérce, vagyis már ennyi idő után megszerettem őket és a legvégső ítéletem pontosan ugyanaz volt, mint a 33 perc után is. Ellenben nem működött a módszer az 1965-ös (és 197 perces) Doktor Zsivágónál, az 1972-es Keresztapánál és például az azóta nagy kedvencemmé vált, 1989-es Holt költők társaságánál. Ezen filmek esetében a 33. percben kialakult véleményem nem az volt, mint a teljes film megtekintése után. Elhamarkodottan döntöttem és bizony ha ott megállok, akkor egy igazi filmélménytől fosztottam volna meg magamat. Ezért mondható el: a módszer messze nem tökéletes. Ugyanakkor, ha kiegészítjük azzal a kitétellel, hogy leginkább a 130 percnél rövidebb alkotások esetében alkalmazható, és a tartalmas, mélyebb műveknél nagy körültekintést igényel, akkor egy aránylag korrekt mércéhez jutunk.

Kérdésem filmes szokásaitokra vonatkozik:

Köszönöm, hogy kattintottál! 

fortress_logo_uj.jpg

2021.03.02.(23:31)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fortress.blog.hu/api/trackback/id/tr8716448250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása