Fortress

Érdekességek és filmek véleményblogja

A mozi és filmezés jövője [2.]

2020. augusztus 14. 12:37 - Fortress

A filmek világa és a mozi már közel 125 éve képezi részét az emberiség kultúrájának, amióta a Lumiére fivérek 1895 december 28-án megtartották a történelem első nyilvános és kereskedelmi célú filmvetítését, mégpedig Párizsban (a Grand Caféban), körülbelül 30 néző előtt. Azóta persze óriásit fejlődött a filmezés, megszülettek a nagy filmstúdiók, létrejött Hollywood és ma már olyan technikákkal születnek az újabb és újabb filmek, melyek a hétköznapi ember számára szinte felfoghatatlanok. Megkezdődött a filmek szedimentációja (minőségi rétegződése) és ma már ezernyi műfajban hódolhatunk ilyen irányú szenvedélyünknek, kialakult a krimi, dráma, akció, thriller, vígjáték, sci-fi, western, háborús, fantasy, kaland és romantikus filmek külön kis műfaji világa, illetve ezek különböző keveredése.

mozi.jpg

kép forrása: 24.hu

A szélesedő kínálattal párhuzamosan az elmúlt 40-50 évben két "határterület" is óriási bővülésbe kezdett: megindult az otthon élvezhető filmezés technikai forradalma és a filmkritikai felületek túlkínálata. A két új fejlemény lassan a mozizás átalakulását hozta: az otthoni lehetőségek miatt (pl internet, letölthetőség, házi-mozik megvásárolhatósága) ingadozásba kezdett a mozik látogatottsága (csúcsok - visszaesések rendszere jött el) a kritikák széles körű terjedése és a bárki által pár perc alatt megfogalmazott és világhálóra felküldött vélemények tömkelege miatt pedig a közönség gyorsabb "ítéleteket" hozhatott a "mozitermékek" felett (sokszor megpecsételve egy-egy alkotás "sorsát"). Tegyük hozzá: a kritikai túlkínálatnak csak alig néhány százaléka ér Roger Ebert örökébe, a többi 90-95% sajnos csak közepes vagy kimondottan alacsony nívójú írás.

Jelenleg új válsággal küszködik a mozi: a világjárványok jelentette pangással (jelenleg épp a COVID a probléma, de sajnos jöhetnek más pandémiák is az elkövetkező években). A fertőzésveszély miatt 2020-ban egy időre bezártak a mozik, majdnem leállt a filmgyártás és szinte soha nem látott válságba került az egész filmipar. Jelenleg épp visszarendeződés kezdődött, ami azonban lehet átmeneti is. Pozitív fordulat csak akkor következhet, ha vagy megszűnnek a járványok (amire sajnos nem nagyon számíthatunk), vagy forradalmasítják a mozik technikai kialakításait. Ám ez utóbbiak - bármennyire is ravasz trükköket vetnek is be - már soha nem fogják tudni biztosítani azt a feeling -et, amit maga a mozizás jelentett annak fénykorában (50-es évektől a 90-es évekig).

Hogy a filmipar milyen irányt vesz nem tudhatjuk, hiszen a mozik forgalmának visszaesése teljesen átalakítja majd az egész vertikumot. Jelenleg úgy tűnik, hogy az internetes film-szolgáltatás (pl NETFLIX) és a streaming-filmezés (pl Disney+) még képes nagy nézettségi adatok elérésére.

fortress_logo_uj.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fortress.blog.hu/api/trackback/id/tr1716139526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Recensens 2020.08.15. 13:23:00

Nagy kár a mozik forgalmának visszaeséséért, a moziba járás egy élvezetes közösségi élmény volt korábban. Én a magam részéről valahol nagyon szomorúnak tartanám ha teljesen eltűnnek ez a szórakozási forma. Hiányozna, rettenetesen.
süti beállítások módosítása