Fortress

Érdekességek és filmek véleményblogja

Fehér pokol - farkasos, megfagyós filmélmény a kánikulában [21.]

2021. június 29. 23:02 - Fortress

Mivel már napok óta 30 fok feletti hőmérsékleteket tapasztalunk (sőt volt már 36-37 fok is árnyékban), érdekes élményt jelenthet lehűteni magunkat a Fehér pokol (The Grey) című izgalmas és hátborzongató thrillerrel, mely -20 fokos időben játszódik. A sztori Ian MacKenzie Jeffers novellájára épül, mely eredetileg "Ghost Walkers" címen jelent meg (2011 körül). 

feher_pokol1.jpg

A film műfaja körül van némi polémia, hiszen például a Rotten Tomatoes szerint dráma és kalandfilm (az IMDb-n ehhez még pluszban akciófilm is) ám szerintem simán inkább thriller, hiszen a műfajnak nevet adó "thrill" azaz borzongás/izgalom/remegés 100%-ban igaz a történetre. 

Mackenzie Jeffers novellájából Joe Carnahan készített forgatókönyvet és a rendezést is bevállalta, így a Fehér pokol voltaképp az ő "gyermeke" lett. Persze meg kellett nyerni az egészhez az akkoriban már 59 éves Liam Neesont is, ami a lehető legjobb döntés volt a készítők részéről, lévén, hogy Neeson zseniális lett a szerepében. A Fehér pokol olyan film, ami a maga nyomasztó és ütős hangulatával sokáig "benne marad" a nézőben. Egyszerre izgulunk a legfőbb karakterekért, kutatjuk a menekülés lehetőségeit (az "úristen én mit tennék ebben a helyzetben" érzéssel) és gondolkodunk el a főhős, John Ottway (Liam Neeson) sorsán, hihetetlen élni akarásán. 

feher_pokol2.jpg

Még egyszer harcba szállok, Megvívom az utolsó nagy csatát, Ma élek és meghalok, Ma élek és meghalok. ["Once more into the fray, Into the last good fight I`ll ever know. Live and die on this day."] Az idézet eredete ismeretlen, de a filmben többször elhangzik, a főhős szájából, aki szerint édesapja mondogatta ezt halála előtt.

Aki még nem látta a filmet és nem kívánja ismerni a sztorit, az ugorja át a bekeretezett részt és folytassa az utána következő bekezdéssel a posztot.

Az alaptörténet lényege, hogy Alaszkában vagyunk, ahonnan egy ipari telep munkásai épp hazatérnek repülővel. Köztük van a magánéleti válsággal küzdő, felesége elvesztése (halála)  miatt szenvedő (sőt öngyilkosságot is fontolgató) John Ottway is, aki nem olajfúróként van jelen, mint a többiek, hanem vadász, aki a telep munkásait védi nap mint nap a fel-fel bukkanó farkasok kilövésével. A körülmények mostohák: a munkások faragatlan, vad, öntörvényű fickók, az időjárás pedig iszonyúan embert próbáló, mínusz 20 fok alatti. A táj vad és veszélyes, sok száz kilométeren át kihalt és hatalmas, vérengző farkasokkal teli. Ha van hely a Földön, ahol nagyon nem tanácsos lezuhanni egy repülővel, akkor ez olyan hely. Sajnos azonban mégis ez történik, a repülő váratlanul lezuhan és a továbbiakban 7 túlélő sorsát követhetjük nyomon. Ottway (Liam Neeson) élükre áll és elhatározza, hogy lakott területre menekíti a kis csapatot. A gond ott van, hogy a repülő épp egy farkascsorda odúja közelében ért földet, így a túlélők az emberevő fenevadak vadászterületén tartózkodnak. Gyaloglásuk a gép roncsaitól a biztonság felé lázálommá változik, mert a farkasok folyamatosan támadják és gyilkolják őket. Közben iszonyú a hideg, van aki megfagy, van aki egy folyóba fullad a farkasok elől való menekülés közben és többen a támadó vadak áldozataivá válnak. Kérdés: ki éli túl és a szívós Ottway vajon hazajut e épp bőrrel? Személy szerint végig izgultam az egészet, de közben kicsit bosszankodtam is, mert én bizony másként csináltam volna. A menekülők nem maradnak szoros összefogásban (körben) és nem alkalmaznak vas eszközöket (hosszú vasrudakat például vagy akár ütésre alkalmas acél "botokat") - bármit a gép roncsai közül - melyekkel távol tarthatnák a támadókat. Plusz kicsit túlzásnak éreztem a farkasok túl-misztifikálását és méreteit is. Ám ezekkel együtt is a frász kitört (őszintén szólva) a film mind a 117 percében. 

Ennyit a sztoriról és most jöjjön az értékelés: Carnahan iszonyúan nyomasztó légkört teremt, tele feszültséggel és izgalommal. A néző együtt retteg, fél és reménykedik a főszereplőkkel, szinte köztük menekül maga is a hatalmas hóban. A színek folyamatosan egy naturális, szürke világban tartanak bennünket, ami valóban a pokolhoz hasonlatos (ahogyan a magyar cím-változat is jelzi). 

feher_pokol3.jpg

A kép forrása: movietank.blog.hu

A karakterek jól megválasztottak: a túlélők közt akad vidám laza fickó és csöndes családapa is, nem beszélve a mindig, minden túlélő-csoportban megtalálható örök kötekedőről. Ottway ebben a csapatban a józan hang, a tapasztalt túlélő és a mindenkit biztató vezető. Neeson nagyot alakít, a magánéleti válságát és harcos küzdeni akarását is színesen megjelenítve.

A filmet végignézve kanadai tájban gyönyörködhetünk (nem alaszkaiban), lévén hogy a jeleneteket Vancouver környékén vették fel. A nézőt elvarázsolja a havas, fenyvesekkel teli, elhagyatott vidék, mely egyszerre szép és ijesztő is. Nekem folyamatosan az járt a fejemben, hogy "csak ilyen helyzetbe ne kerüljek soha" és hogy mennyire borzalmas halál is az, amikor az embert farkasok tépik szét. A film pontosan ezeket az érzéseket emeli ki, amihez az utolsó pillanatáig küzdeni kész nagy harcos gondolatait is megkapjuk: örök útravalóul a reménytelen helyzetekhez.

Elég sok a véres jelenet, bár igazából aránylag kevés a direktben arcunkba nyomott vér-masszás borzalom. Azért ütős az egész, súrolja picit a horror határát is. A zárás ránk bízza a főhős sorsát, de én úgy vélem Ottway (Neeson) a csorda alfájával vív meg a végső jelenetben és legyőzi végül. 

80szazalek_1.jpg

A sztori alapvetően hihető és hátborzongató. A Fehér pokol többször nézős, masszív izgalom-orgia, ami még pluszban el is gondolkodtat: egy olyan ember harcol leginkább az életéért, aki korábban eldobni akarta azt? Vajon mindannyian így lehetünk ezzel: panaszkodunk, szenvedünk, de ha kell és valóban fontos, akkor igenis harcolunk önmagunkért? Már csak EZÉRT az egyetlen dologért is érdemes a Fehér poklot megnéznünk, mert nagy érdeme, hogy ilyen gondolatokat felszínre hoz. Értékelésem: 80%

A képek forrása: https://www.filmkatalogus.hu/A-feher-pokol--kepek-f29766

logo2_fortress_blog.jpg 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fortress.blog.hu/api/trackback/id/tr8716608468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása