Fortress

Érdekességek és filmek véleményblogja

TOP filmek (szerintem)

2020. december 08. 23:13 - Fortress

TOP-100 film Solo szerint

Nem mondom, hogy a filmtörténet legjobbjai, nem is biztosan a legértékesebb filmes alkotások, ám számomra a legélvezetesebbek voltak, az elmúlt években (évtizedekben). Csokorba szedtem "őket" hátha más is kedvet kap újranézésükre: 

  1. Remény rabjai (LINK) Mert egy őszinte és mély barátságot mutat be és a lelki túlélés örök receptjét tárja elénk egy fordulatos és életbölcsességekkel teli történeten keresztül. Az egyik legjobb film, amit valaha készítettek. A rendező: Frank Darabont (magyar származású), a két főszereplő pedig: Tim Robbins és Morgan Freeman. Saját kritikám itt olvasható.
  2. Kelly hősei (LINK) Mert gyermekkorom egyik legelső nagy filmélménye volt. Iszonyúan jó a sztorija és minden szövege. Szenzációsak a karakterei, a párbeszédei és látványosan, ám a megszokott panelektől eltérő módon ábrázolja a háborút, könnyed, vicces formában. Milliószor láttam. Főszereplők: Clint Eastwood, Telly Savalas (és még sokan mások). Saját kritikám: ITT
  3. Van, aki forró szereti (LINK) Mert ez a film igazi életörömöt áraszt három kivételes színész, Jack Lemmon, Tony Curtis és Merilyn Monroe utánozhatatlan és végtelenül szórakoztató játékával. 120 önfeledt perc Ajándékba, ezt adja a Some Like It. Saját kritikám: TT.
  4. Utazók (LINK) Mert egy nagyon elgondolkodtató, sokrétegű történet önzésről, önzetlenségről, szerelemről, életről és halálról, Jennifer Lawrence és Chris Pratt főszereplésével. Amikor először láttam, hatása alá kerültem és elgondolkodtam az életemről, párkapcsolatomról. Bár a film sci-fi "köntösben" készült (egy jövőben történő sok évtizedes hibernációs utazás középpontba helyezésével), inkább drámának nevezném. Saját kritikám: TT.
  5. Életrevalók (LINK) Mert egy gyönyörű történetet mesél el (mely valóságalapú) és bemutatja, hogy hogyan képes visszaadni valaki egy másik embernek az életkedvet. Megható, vicces és megrázó egyszerre. Francia film Francois Cluzet és Omar Sy főszereplésével. (Az Earth Wind & Fire, Boogie Wonderland című dala pedig nagyon feldobja az egészet.) Saját kritikám: TT.
  6. A nemzet aranya (LINK) Mert történelemrajongóként izgalmas egy olyan sztorin szórakozni, amely egy kincskeresést mutat be egy kalandokkal teli akció-orgia keretébe ágyazva. A főhős, Nicolas Cage történész és képzett katona egyszerre, aki az amerikai nemzet kincsét keresi. műfajban. Saját kritikám: TT.
  7. Összeesküvés elmélet (LINKMert szerintem Julia Roberts és Mel Gibson egyszerűen fantasztikusak ebben a furcsa történetvezetésű de meglepetésekkel teli thrillerben. Megunhatatlan klasszikus, mely a 90-es évek egyik legjobbja. (Amúgy a film 1997-ben készült.) Saját kritikám: TT.
  8. A Birodalom visszavág (LINK) Mert 1980-ban George Lucas egy olyan gazdag fantáziavilágot teremtett ezzel a filmmel, mely generációkat "szippantott magába" örök rajongóvá téve az olyan SW fanokat mint jómagam. Ezt a filmet láttam életem során legtöbbször. Ráadásul nem is értem miért imádom annyira; azaz dehogynem. Saját kritikámból megtudhatod.
  9. Kéjjel nappal (LINK) Talán ez a film a legkevésbé érthető tízes listámon, mert számomra meglepő módon nem aratott túl nagy közönségsikert a mozikban. (Az IMDb-n csak 63%-os.) Nekem mégis nagy kedvencem, mert pörgős, szórakoztató, jó dumákkal teli, amellett a Tom Cruise - Cameron Diaz páros óriásit alakít benne. Ha rossz kedvem van, ez a film mindig feldob (nem tudom miért). Saját kritikám: ITT.
  10. A sátán felemelkedése (LINK) Történelemmániásként és a korszak alapos ismerőjeként is tudtam tanulni ebből a filmből, mely bemutatja, hogy a világtörténelem legnagyobb tömeggyilkosa és diktátora, Adolf Hitler hogyan vált a világ mészárosává. Érdekes, izgalmas, megdöbbentő film, Robert Carlyle őrületesen jó alakításával. (Aki egyébként egyáltalán nem hasonlít a Führerre, viszont olyan átütően veszi le gesztusait és kisugárzását, hogy tökéletesen megidézi Hitlert.) Saját kritikám: ITT.
  11. Casino Royal (LINK) Mert az egyik legjobb James Bond film, amit valaha készítettek. Van benne stílus és elegancia is, amitől egyszerre lesz az akciófilmek Rolls-Royce-a és a látványos krimi-filmek legjobbja. A 25 eddig elkészült James Bond mozi legkülönlegesebb "darabja". Saját kritikám: ITT.
  12. Szerelem a Fehér Házban (LINK). Mert egy gyönyörű, szórakoztató és romantikus hangvételű történet, fantasztikus színészekkel (legalább harmincszor láttam). Saját kritikám: ITT.
  13. Kémek a Sasfészekben (1968) (LINK) Mert az egyik legjobb háborús kémfilm, ami valaha készült. Clint Eastwood és Richard Burton egy hihetetlen látványvilágot bemutató, havas hegyvidéken, az ausztriai Hohenwerfen várában küzdenek meg a nácikkal, hogy lebuktassák a németek kémhálózatát. Saját kritikám: ITT.
  14. Casablanca (1942) (LINKEgy Oscar-díjas gyönyörű, romantikus történet Kertész Mihálytól, Ingrid Bergman és Humphrey Bogart főszereplésével. [link] Amihez a filmtörténet egyik legszebb dallam társul, az As Time Goes By. A filmről saját kritikám: ITT olvasható.
  15. A zongorista (2002) (LINKSzékhez szegező film, a holokausztról, egy valóságos személy, Wladyslaw Szpilman hihetetlen bujkálásáról a nácik megszállta Varsóban. Adrien Brody 2003-ban Oscart kapott alakításáért, tökéletesen megérdemelten.
  16. Sherlock Holmes (2009) Látványos és izgalmas kaland-akció-vígjáték rengeteg humorral, a XIX. századi Anglia korhű bemutatásával és olyan "vitriolos" alakításokkal, mint Robert Downey Jr játéka. 
  17. Sárkány csókja (2001) Pörgős akciófilm, de a script, illetve Jet Li, Tchéky Karyo és Bridget Fonda alakítása messze az átlag akcióorgiák fölé emeli. Nem beszélve a jól kidolgozott verekedésekről és üldözéses jelenetekről. 
  18. Hölgyem isten áldja (2004) Kacagtatóan jó vígjáték, rengeteg helyzetkomikummal. Bár 1977-ben Herbert Ross rendező elkészítette a sztori első változatát (Marsha Mason és Richard Dreyfuss főszereplésével), számomra igazi szórakozást inkább a 2004-es második feldolgozás nyújt Patricia Heaton és Jeff Daniels kitűnő játékával. 
  19. Bourne rejtély (2002), Bourne-sorozat. Akciófilm kategóriában az egyik legjobb, amit valaha készítettek, Matt Damon klasszikusa, a legelső Bourne-film. (Ezen kívül még 4 készült: a Supremacy [2004], az Ultimatum [2007], a Legacy [2012] és a balul sikerült Jason Bourne [2016]). A legelső pörgős és tele van nagyon jól megcsinált verekedésekkel. Látványos, izgalmas film, kiváló egész estés szórakozás. Nagy kedvenc számomra. 
  20. Lovagregény (2001) Történelem, kaland és vidámság. Szórakoztató, középkorban játszódó sztori a Lovagregény, Heath Ledger főszereplésével

További jó filmek (szerintem):

Bad Teacher (2011), Maflás (2012), Dave (1993), Hat nap 7 éjszaka (1998), World War Z (2013), Zsarulesen (1987) Szupercsapat (2010), Randiguru (2005), Egy becsületbeli ügy (1992), Ha ölni kell (1996), A bolygó neve halál (1986), Fortress (1992).

[ Közös lista Fortress, Harper, Solo 100 kedvencünk ]

fortress_logo_uj.jpg

***

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fortress.blog.hu/api/trackback/id/tr3816324978
süti beállítások módosítása