Fortress

Érdekességek és filmek véleményblogja

Greenland - Az utolsó menedék (2020) kritika [5.]

2020. október 12. 10:16 - Fortress

Jelenleg is fut a hazai mozikban Ric Roman Waugh (Az elítélt, Csapda, A góré) és Gerard Butler (300, Támadás a Fehér Ház ellen) legújabb közös világvége-menekülős katasztrófa-filmje a Greenland. A film hamadik fontos egyéniségét, vagyis a másik főszerepet Deadpool "barátnője" a gyönyörű brazil-amerikai színésznő, Morena Baccarin alakítja, ami kimondottan jót tesz a filmnek (és nem csak a hölgy szépsége, de játéka miatt is). Érdekes a sztori, izgalmas a temérdek menekülős scene és kapunk megható, érzelmes jeleneteket is. A végeredmény egy pörgős dolog, ami végig leköt bennünket 119 percre.

greenland1.jpg

Az alapsztori erős áthallást mutat Roland Emmerich 2009-ben készült katasztrófa-filmjével, a John Cusack főszereplésével játszott 2012-vel. Itt is egy világvége helyzet fenyegeti a földet (csak épp nem egy hirtelen klímaváltozás által, hanem egy üstökös miatt) és itt is olyan főhősöket követhetünk nyomon, akik családot alkotva az utolsó túlélők biztos menedékére tartanak (ami jelen esetben nem a Himalája, hanem Grönland szigete). Ugyancsak hasonló az is, hogy a menekülő családban az apa és az anya kapcsolata a katasztrófa előtt épp válságban van, ám a vészhelyzet és a rengeteg viszontagság újból összehozza őket. Ami jelentős különbség, hogy a Greenland sokkal érzelmesebb és egyáltalán nincs benne humor, mondhatni lényegesen komorabb hangulatú.

Pozitívum a forgatókönyv, mely kiszámíthatatlan: nem tudjuk mi lesz hőseinkkel a következő pillanatban, így mindig van miért izgulnunk két órán keresztül. Pozitívum, hogy az apa karakteréből (a filmbeli neve: John Garrity) nem csináltak szuperhőst annak dacára sem, hogy Gerard Butler alakítja. A családját mindenáron menteni próbáló férfi végig megmarad egy egyszerű építésznek, aki erős élni akarásával, életösztönével, és kitartásával sorra küzdi le az akadályokat, minden elképzelhetőt megtéve feleségéért és kisfiáért. Pozitívum a feleséget alakító Morena Baccarin színvonalas játéka is, aki számomra most először bizonyította, hogy valóban élvonalbeli színésznő.

greenland2a.jpg

Innentől spoilereses folytatom. A sztori szerint a pár kapcsolata a tragédia előtti hónapokban épp válságban van, mégpedig a férj meggondolatlan félrelépése miatt. Ezt azonban a férfi azóta már nagyon megbánta. Aztán jön a hír: egy üstökös tart a Föld felé, így minden átértékelődik: John és Allison csak egymásra számíthatnak a bajban, félre kell tenniük konfliktusaikat. A megbékélés 7 éves kisfiuk kedvéért is fontos, mert mindenáron meg akarják menteni a gyermeket. A pozitívumok sorát folytatva, ki lehet emelni, hogy reális a tragédia "beharangozásának" megjelenítése, mert hihető, hogy az elkerülhetetlen katasztrófa előtt a hatóságok nem akarnak pánikot és végig azt kommunikálják a lakosságnak, hogy nem kell félniük. A hírekből mindenki azt hallja: az üstökös nem hoz világvégét. Csak a kiválasztott keveseknek üzen a kormány (titokban, a mobiljukra küldve üzenetet), hogy menjenek családjukkal egy adott menekülési pontra. Ilyen kiválasztott lesz a Garrity család is. Innentől a film átmegy egy megállás nélküli, folytonos hajszába és rohanásba.

Az apa az anya és kisfiuk elsodródnak egymástól, vannak órák, amikor egyáltalán nem találják egymást. John az életéért harcol több alkalommal is, mert közben mindenhol kitör a pánik, kaotikus állapotok alakulnak ki, hiszen mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy igenis itt a világvége. Az utcákon rablóbandák garázdálkodnak és felértékelődik a kiválasztott kevesek számára átadott karperecek birtoklása. Bár a Garrity család is rendelkezik ilyenekkel, a kisfiúk asztmás betegsége miatt nem használhatják fel azokat. Más módon kell tehát menekülniük, saját erőből eljutva a biztonságba. A leginkább megható jelenetek anya és fia közt játszódnak elszakadásuk, majd újbóli egymásra találásuk alkalmával. (Figyelem: családosak, gyermekesek és érzékenyebb lelkivilágúak tankoljanak fel zsepikkel, mert szükségük lesz rá.)

greenland2.jpg

A Greenland picit több, mint egy egyszerű katasztrófafilm, vagy menekülős thriller, mert több érzelmet mutat meg, átélhető, átérezhető formában. Sok a megható jelenet, melyeket talán kicsit túl is adagol a forgatókönyv illetve a rendezés. Vannak logikátlanságok is (ezeket sorolom a negatívumok közé), de fajsúlyos kérdésekben a mindvégig realista marad a film. Akadnak hatásvadász és erősen túltolt dolgok is, például ahogyan azon erőlködik a script, hogy önzetlen, hősies figurának állítsa be az édesapát, aki például családja menekítése közben is gondol másokra és mellesleg "csuklóból" ment meg idegeneket.

Az említett apróbb anomáliákat leszámítva a Greenland egy izgalmas és ütős mozi, amit érdemes megnézni és bevállalni. Ne hagyjuk, hogy Gerard Butler utóbbi bukásai (pl: Támadás a Fehér Ház ellen 3.) eltántorítsanak bennünket. Értékelésem: 75%. 75_szazalek.jpg

fortress_logo_uj.jpg

2020.10.12.10:15

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fortress.blog.hu/api/trackback/id/tr9016235870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scriptor. 2020.10.13. 18:07:18

Nagyon izgalmas film, én végigizgultam az egészet! Kicsit tényleg sok benne a dráma, de a menekülős jelenetek kárpótolják az embert! Morena Baccarin nekem a Deadpool -ben jobban nézett ki, de kétségtelen, hogy a Greenland -ben több színészi játékot nyújt.

Fritz Gerlich 2020.10.19. 22:09:58

Pörgős film és baromi látványos.
süti beállítások módosítása