Fortress

Érdekességek és filmek véleményblogja

Fekete Özvegy a mozikban [villámkritika] 22.

2021. július 21. 21:26 - Fortress

Nagy Marvel rajongóként már nagyon vártam a Fekete Özvegy című spin off rész mozis bemutatóját, már csak azért is, mert kíváncsi voltam arra, hogy vajon milyen filmet készít majd egy női rendező (Cate Shortland) egy szintén női karakterről, a Marvel Universe talán legmarkánsabb női szereplőjéről, Natasha Romanoffról.

fekete_ozvegy1.jpg

A kép forrása: forbes.com

Összességében nem csalódtam, bár a végeredményt illetően több problémám is akadt és a végső értékelésem sem lett kiemelkedő. Az általam leginkább elfogadott "10 legjobb Marvel film" listájára (melyet a film-kritikus blog jegyez) mindenesetre nem fért fel. De nézzük a részleteket, előbb az alapsztorival, melyet ha nem akarsz ismerni, ugord át a bekeretezett részt:

Mivel a korábbiakból már tudni lehetett, hogy az említett hölgy, miss Romanoff orosz kémként kezdte pályafutását, valamiféle oroszországi gyermekkort vizionáltam a történet kezdetére, így nagyon meglepett, hogy a sztori az amerikai Ohio államban indul (1995-ben). A kis Natasha (és húga) ugyanis egyszerű amerikai tiniként bukkan fel, bár orosz származású nevelőszülők oldalán. Később a "család" szétszakad: a Kubába való kimenekítésüket követően a kamaszlányok - Natasha (Scarlett Johansson) és Jelena (Florance Pugh) - egy titkos orosz bázisra, a "Vörös Szobába" kerülnek, hogy kémekké képezzék ki őket, a szülők pedig Melina (Rachel Weisz) és Alexei (David Harbour) folytatják korábbi szolgálatukat. Az eseménysor itt ugrik néhány évet és ott folytatódik, hogy a lányok már jól képzett kémek (illetve gyilkosok), akik egyszer csak szembefordulnak egykori kiképzőjükkel a lelketlen Dreykovval (Ray Winstone). Céljuk: felszabadítani a többi özvegyet, - akik valamiféle elme-irányítás alatt szolgálják a Vörös szobát (és Dreykovot), ami alól csak egy bizonyos vörös por vonhatja ki őket - illetve meg akarják ölni Dreykovot. A harcban segíti őket az általuk börtönből kiszabadított apjuk Alexei, viszont meg kell küzdeniük Dreykov félig robottá tett lányával Antoniával (Olga Kurylenko). A végső összecsapás mind helyszínét, mind részleteit illetően parányit gagyi ugyan, de legalább happy end. Ennyi kábé nagyon tömören a sztori váza.

Ami a film értékelését illeti, az általánosan ismert négyes szempontrendszer szerint (vagyis: alapsztori, rendezés, színészi teljesítmények és látványvilág) az alapsztori közepes színvonalú, a rendezés valamivel jobb az átlagosnál, a színészeknél akad figyelemreméltó alakítás, a látványvilág pedig elég cool (talán ez a legjobb a négyből). Összesítve közepesnél valamivel jobb a film.

fekete_ozvegy2.jpg

A kép forrása: theflaz.com

Nézzük picit részletesebben: az alapsztori nem túl fantáziadús, mi a fr@ncot akar Dreykov, miért olyan nagy szám minden özvegy, miért egy magasban lebegő bázis a "vörös szoba" (semmi értelme és hatásvadász módon gagyi is) és végül miért nem kapunk magyarázatot arra, hogy Natasha Romanoff végül is miért emelkedik ki képességeiben az özvegyek közül (annyira, hogy bosszúálló legyen [...egyedül ő]). Bennem hiányérzetet okoz, hogy mindezekre nem kapok választ.

A rendezés nem viseli magán egy tipikusan női rendező kézjegyeit, sőt néhol kifejezetten kemény és pörgős jeleneteket kapunk (ami tényleg jót tesz a filmnek). Ami a színészeket illeti: Scarlett Johansson hozza  formáját (még mindig bombázó), de számomra a kishúg, a 25 éves Florence Pugh a pozitív meglepetés illetve az apa szerepében David Harbour, akik nagyot alakítanak. Főleg a 190 centis Harbour, akinek kábé az összes humoros jelenetet is köszönhetjük. Végül nézzük a látványvilágot: kétségtelenül ez a film erőssége és a tempó. Ez a két dolog rendben van a Fekete Özvegyben: látványosak az üldözések, a verekedések, a helikopteres jelenetek és pörgős az egész, sehol nem ül le a sztori.

feketeozvegy3.jpg

Ami a negatívumokat illeti: már említettem párat, ilyen az alaptörténet ötlettelensége, a fordulatok és meglepetések hiánya, illetve néhány gagyiság, mint a lebegő vörös szoba. Rachel Weisz az anya szerepében - és mellesleg a való életben James Bond (Daniel Craig) feleségként - kissé fáradt és enervált jelenség a filmben. Bár a 2012-es Bourne hagyatékban (42 évesen) még dögös démon, a Fekete Özvegyben, 51 évesen nagyon megfáradt nő benyomását kelti. Ugyancsak érthetetlen Olga Kurilenko erőltetése is, mert egyébként szerintem jó színésznő, de ezúttal egy szinte statiszta szerepet kap, azt is kőarcú biorobotként.  60_szazalek.jpg

Mindent egybevéve a Black Widow egy közepesnél jobb akciófilm, de egyszer nézős darab és messze van a Marvel élvonalában lévő filmektől (Vasember 1., Thor Ragnarök, Bosszúállók - végtelen háború, Galaxis őrzői 1.). Számomra azért megérte egy mozijegy árát, de az IMDb 6,9-es értékelésénél gyengébbnek érzem. Nálam 60% -os. (07.21.21:26)

fortress_logo_uj.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fortress.blog.hu/api/trackback/id/tr5616634270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása