Fortress

Érdekességek és filmek véleményblogja

Jeges pokol - Liam Neeson kamionsofőrként akciózik [23.]

2021. július 28. 15:24 - Fortress

A legnagyobb nyári hőségben üdítő dolog volt beülni egy hűs moziba és jeges jelenetekkel teli akciófilmet nézni a most 69 éves de még mindig jó formában lévő Liam Neesonnal. Ezúttal Jonathan Hensleigh, - a korábban zseniális forgatókönyveket készítő, majd rendezői babérokra törő direktor - egy pörgős, végig nagyon izgalmas és a helyszínek miatt különleges akcióthrillert készített.

jegespokol1.jpg

A kép forrása: vidhome.club

A történet lényege alig néhány mondatban leírható. Aki nem szeretné tudni miről szól a film, az a bekeretezett részt ugorja át és folytassa a posztot az alatta következő részekkel.

A cselekmény helyszíne Észak-Kanada (közel az északi sarkhoz), ahol egy gyémántbányában végzetes beomlás miatt 26 ember reked egy üregben, melyben csak 30 órára elegendő levegő van. A megoldás: egy 25 tonnás fúrófej helyszínre szállítása (és a túlélőkhöz való lefúrás), ám az eszköz helikopterekkel, repülőkkel nem vihető a bányához (megfelelő leszállóhely hiányában). Marad a kamionokkal való transzport egy jégmezőn keresztül (mely bármikor, bárhol beszakadhat). A feladatot hárman kapják egy 200 ezres fődíj ígéretével, melyet az kap majd, aki teljesíti a küldetést (három kamion 3 darab fúrófejet visz ugyanis, mert ha kettő be is szakad, egy talán célba ér). Az egyik "versenyző" Mike (Liam Neeson), aki szellemileg problémás de szerelőként tehetséges öccsével indul a "túrára", a másik két kamionos pedig egy csinos de rutinosan vezető bennszülött lány, Tantoo (Amber Midtunder) és a szakma nagy öregje, Goldenrod (Laurence Fishburne). Feladatuk valóban kőkemény: a kamionok alatt bárhol beszakadhat a jég ráadásul egy váratlan ellenség is felbukkan, aki mindent elkövet a küldetés meghiúsításáért. Mindeközben kiderül: a bánya vezetői is jócskán sárosak, mert kikapcsoltatták a veszélyt jelző érzékelőket a tárnákban. Az izgalmak egyre fokozódnak, mert a bányában minden perccel csökken a levegő és a tét 26 ember túlélése. Kérdés: időben odaérnek e a fúrófejjel?

Az alaptörténet nem túl bonyolult tehát, bár tartogat meglepetéseket és fordulatokat is. Ami nekem nagyon tetszett az egészben az a film ritmusa, rendezése és az izgalmakat folyamatosan adagoló forgatókönyve. A néző érdeklődése ugyanis állandóan biztosított, mert minden jelenet érdekes és felvet újabb és újabb kérdéseket. Hogyan lehet úgy áthajtani egy 80 centi vastag jéggel borított területen, hogy a 30 tonnás kamionunk ne szakadjon bele? Ki az a figura valójában, aki a kamionosok levesébe köp? Túléli e Mike és Tantoo az egészet, illetve mi lesz Mike öccsével? A legfőbb kérdés pedig: összejön e hihetetlennel határos bravúr, a bányászok megmentése?

jegespokol2.jpg

A kép forrása: thetimes.co.uk

Az akciójelenetek egyszerűek, nincsenek hihetetlenségek, túlzások, mesébe illő trükkök, CGI képsorok, mégis izgalmas minden scene. Kapunk drámát, kamionos versenyt, jégbe szakadást, bunyót Neeson módra és Mad Max -es üldözést, csak éppen havas közegben (nem a sivatagban). Ugyan a legfőbb karakter, Mike nincs éppen alaposan bemutatva, annyit mégis megtudunk róla, hogy mindenáron  megoltalmazza öccsét és nagyon ért a kamionokhoz. Liam Neeson tökéletes a szerepre, nem érezni játékán a majd 70 évet vagy a megfáradtságot. Bár nemrégiben azt nyilatkozta, hogy több akciófilmet már nem vállal, a Jeges pokol még épp hihetően fért bele repertoárjába (sőt szerintem még mindig lehet néhány jó éve, ha már Clint Eastwood 88 évesen eljátszhatta a csempészt [nem is rosszul]).

75_szazalek.jpg

A Jeges pokol (The Ice Road) nem az évszázad filmje és Oscarra sem számíthat jövőre, mégis egy szórakoztatóan izgalmas akcióthriller, 109 percnyi izgalommal. Simán megéri egy mozijegy árát. Értékelésem: erős 75%.

fortress_logo_uj.jpg

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fortress.blog.hu/api/trackback/id/tr7016638694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobo Marunga 2021.07.29. 10:25:17

Valamelyik tudományos csatornán megy ilyen sorozat, azt dobták fel egy kicsit. Valójában tök hétköznapi dolog a jégen kamionozás, nem szakad be akárhol, pláne nem ott, ahol mennek, és pont annyira érdekes, mint bármely kamionozás. Persze fel lehet dobni a sztorit. Ahogy a képeket elnézem, Neeson tényleg hozza a formáját: Nagyon néz végig...

Argus_ 2021.07.29. 11:17:14

@Lobo Marunga: Végül is valóban hétköznapi dolog 30 tonnás járművekkel 75 centi vastag jégen kamionozni. Tiszta sor. Bármelyik kamionos képes rá. Tuttti!!! :))))

Lobo Marunga 2021.07.30. 10:37:26

Attól, hogy nem képes rá bárki, még lehet hétköznapi. A legtöbb ember pl. nem tud autót fényezni vagy szervert installálni, vagy infúziót bekötni. Attól még ezek hétköznapi dolgok. Kanadában jégen kamionozni hétköznapi dolog. Ettől persze lehet belőle érdekes filmet csinálni, csak kell hozzá némi tuning. Többnyire abból áll, hogy elindulnak, nyomják a gázt, és odaérnek. De nyilván nem ez kell egy filmbe, tehát semmi baj ezzel, csak azt magyarázom, hogy a film érdekes, nem a jégen kamionozás a nagy szám. Jó, és oké, nagy szám a jégen kamionozás, persze, persze... :)

Panelmedve 2021.07.30. 14:15:19

@Lobo Marunga: Amiről te beszélsz, azt nem 75 centi vastag jégen csinálják.

Történelemtanár_ 2021.07.30. 14:25:44

@Lobo Marunga: Ez olyan, hogy lehet bokszolni a kert végében a szomszéd kisfiával, meg lehet szorítóba lépni Tyson Fury profi nehézsúlyú világbajnokkal is, aki két méter és 130 kiló. Mindtettő boksz. :)
süti beállítások módosítása