Fortress

Érdekességek és filmek véleményblogja

Hét nővér - egy akciódús sci-fi, tele fordulatokkal [7.]

2020. november 01. 12:16 - Fortress

A főleg horror-jellegű filmek készítésével tapasztalatot szerzett norvég Tommy Wirkola különleges sci-fit készített 2017-ben, mely eredetileg a "Mi történt hétfővel" címet kapta, de több országban is a "Seven sisters" azaz Hét nővér néven futott. A sztorihoz remek szereplőgárda társul: Noomi Rapace (Premetheus), Glenn Close (Végzetes vonzerő, Kiéhezettek ... stb), Willem Dafoe (A szakasz) főszereplésével. Ami spoiler nélkül azonnal elárulható a filmről: egyedi a történetfűzése és kapunk időbeli ugrálásokat, pörgős akciójeleneteket, fordulatokat, rejtélyeket illetve egy döbbenetes csattanót is a végén.

het_nover1.jpg

A kép forrása: amazon.cu.uk

A Hét nővér a felsoroltak mellett egy jövőben játszódó science fiction, erős társadalomkritikával és egy 50 évvel későbbi világ bíráló megidézésével. A meghatározó alaphelyzet az, hogy 2070 körül a világ már annyira túlnépesedett, hogy ez a probléma az első számú válságtényezővé lépett elő az emberiség számára. A megoldást a teljhatalmat kezében tartó diktátornő, Nicolette Cayman (Glenn Close) egy kegyetlennek tűnő programban látja: bevezeti, hogy a családok csak az elsőszülött gyermekeiket tarthatják meg, a másod-, harmad- vagy további szülötteket az állam elveszi és hibernálja, meghatározhatatlan időre (amíg a túlnépesedés csökkenésnek nem indul). Kialakul egy félelemmel teli, disztópikus és torz társadalom, melyben a hadsereg tagjai és a diktatúra különleges egységei tartják terror alatt a lakosságot: minden munkahely előtt és minden nyilvános helyen ellenőrzőpontokon tesztelve az embereket. Aki nem egyedüli gyermek, azt azonnal elfogják és viszik a hibernálóba. 

het_nover2.jpg

A kép forrása: theverge.com

Ebben a közegben indul tehát a film története egy férfiról, akinek egyszerre 7 unokája születik (miközben lányát elveszti) és akinek így le kellene mondania hét ikerből hatról. Terrence Settman (Willem Dafoe) azonban nem hajlandó erre, elhatározza, hogy kijátssza a törvényeket és titokban mind a hét gyermeket felneveli. Idáig ismerhető a film alapsztorija a reklámokból, előzetesekből és promóciókból, de nézzük némi spoilerrel a részleteket is, mélyebb elemzésnek is alávetve Wirkola filmjét.

A hét lánygyermek (hét nővér) egy olyan lakásban cseperedik, ahol rejtekhely is van, ahová bármikor elbújhatnak és ahol minden a titok megőrzését szolgálja (kamerák, csapdák, rejtekodúk). Minden gyermek a hét egy napjának nevét viseli (hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek, szombat, vasárnap) és mindegyikük csak saját napján mehet ki a lakásból. Heten élnek tehát egyetlen életet, mindannyian egy-egy napot töltve az iskolában, a játszótéren, az utcán. Este megbeszélik a történteket, hogy testvérük ott tudja folytatni a dolgokat, ahogy előző nap másikuk abbahagyta. Mivel tökéletesen egyformák, senkinek nem tűnik fel, hogy nem egyetlen gyerekről van szó, hanem hétről. (Mindannyian ugyanazt a nevet viselik.) Izgalmas de rettegéssel teli, korlátozott és szigorú szabályok közé szorított életet élnek tehát, mely 30 éves korukban vesz fordulatot.

het_nover3.jpg

A kép forrása: reelviews.net

Az a bizonyos fordulat az egyik testvér eltűnésével veszi kezdetét: amikor Hétfő váratlanul ismeretlen helyre kerül. Innentől a film egy rohanássá válik, a tempó felgyorsul a maradék hat testvér ugyanis elhatározza, hogy összefogva kideríti mi történhetett Hétfővel. Egymást követik az akciójelenetek: látunk egy lakást megrohamozó kommandós-bevetést, tetőkön keresztüli hajszát, utcai üldözést és egy-két élet-halál verekedést. Aztán jönnek a meglepetések és fordulatok: senki sem az, akinek látszik, Hétfő sorsa megdöbbentő rejtélyekkel teli, a diktatúra alapját képező hibernációs program pedig (melyben a másod, harmad szülötteket fagyasztják le) enyhén szólva sem úgy működik, ahogyan mindenki hiszi.

het_nover4.jpg

A kép forrása: macguffin.in

Ami a film képi világát illeti: igazából kevés futurizmust kapunk, nem sok a jövőt bemutató látványelem, a különleges számítógép-terminálokat és fegyvereket leszámítva alig-alig érezzük, hogy 2070-ben járunk. Ugyanakkor a kitűnő akciójelenetek kárpótolnak bennünket sok mindenért. A színészi teljesítményekre sem lehet panaszunk: Glenn Close nagyszerűen alakítja a kegyetlen diktátort, Willem Dafoe pedig - bár a filmnek csak az első egynegyedében szerepel - életszerűen hozza a hét testvért felnevelő, elszánt nagyapát. Igazán nagy elismerés persze a hét testvért egyidejűleg megjelenítő Noomi Rapace -t illeti ebben a filmben, hiszen neki 7 teljesen elkülönülő egyéniséget kell megjelenítenie (ami nem könnyű színészi feladat).  Magam a Prometheusban figyeltem fel rá először (bár már korábban is voltak neki nagy szerepei). Ridley Scott említett Alien mozijában Noomi egy Elizabeth Shaw nevű tudósnő "bőrébe bújt", ami egy kitűnő főszerep volt számára és amit nagyszerűen hozott is. Ezúttal, a Hét nővérrel túlszárnyalta a Prometheus -os főszerepét is.

het_nover5.jpg

A kép forrása: Netflix

A Hét nővér egy lendületes, izgalmas és látványos akciófilm, ami sci-fi közegbe ágyazva mutat egy különleges és nyomasztó jövőképet a valóban reális problémát jelentő túlnépesedés megdöbbentő kezeléséről, miközben egy krimiszerű történetet is látunk hét testvér sorsáról. Értékelésem: erős 80%. Ajánlom mind az akciók, mind a krimik, mind pedig a sci-fik kedvelőinek. Bár igazság szerint a sci-fi rész a legkevésbé markáns.   80szazalek.jpgfortress_logo_uj.jpg

2020.11.01.12:11

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fortress.blog.hu/api/trackback/id/tr3016266866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bati67 2020.11.02. 20:15:23

Igen, én is úgy emlékszem, hogy jó film. Érdemes megnézni! És Naomi Replace tényleg nagyon jó szinésznő!

Lehet, hogy megnézem újra...

Scriptor. 2020.11.02. 20:15:25

Nagyon érdekes és különleges film. Nekem bejött. A csattanók a végén nagyon meglepőek és mégjobban feldobják az egészet! Noomi Rapace legalább olyan jó, mint a Prometheusban.
süti beállítások módosítása